Valul pictat- un roman al transformarii si maturizarii

Romanul Valul pictat scris de Somerset Maugham in anul 1925 este o carte in care aparentele se impletesc cu valul ignorantei, viata cu moartea, iar sperantele si idealurile cu caracterul inselator al personajelor. Este totodata un roman al transformarii, care atinge trasaturi mai putin placute ale caracterului uman, in care nici un personaj nu este unul perfect pozitiv sau perfect negativ.

Firul narativ este unul relativ simplu, care se intinde pe parcursul a 80 de capitole scurte, ce dau si mai mult dinamism actiunii.

 Kitty, personajul feminin principal, vazuta ca o tanara ambitioasa si superficiala, se marita cu medictul bacteriolog Walter Fane, fortata de circumstantele vietii modeste, a dorintei de a scapa de o mama aspra si dominatoare, dar si pentru ca nu dorea ca sora ei mai mica sa se marite inaintea ei. In acelasi timp, prin ochii lui Kitty este vazuta societatea anilor 1920, iar cititorul asista la toate framantarile acesteia. Kitty pleaca impreuna cu sotul ei in China coloniala, unde il intalneste pe  Charlie Townsend, care desi casatorit la randul lui, ii va deveni amant. Walter descopera adulterul sotiei si ca pedeapsa, Kitty este obligata sa il urmeze in Mei Tan Fu, o zona devastata de holera. Odata ajunsa aici viziunea ei despre viata se va schimba total.  Kitty intra pentru prima data in contact cu suferinta, boala si nu in ultimul rand cu moartea, suferind o transformare profunda. Aici va incepe cu adevarat sa se cunoasca pe sine, sa isi cunoasca sotul si desi, nu va ajunge niciodata sa il iubeasca cu adevarat, afla cat de respectat este acesta de comunitatea de acolo pentru incercarile lui de a stopa raspandirea holerei, si incepe sa il vada cu alti ochi.

Personajele sunt construite din lumini si umbre si intotdeauna incearca sa sugereze mai mult decat arata, astfel nici la final nu vom stii daca Walter, in ultimele sale clipe de viata iarta tradarea lui Kitty. Valul pictat are mai mult forma unui monolog interior, intrerupt doar de secventele de dialog.

Ecranizarea romanului din 2006, in regia lui John Curran i-a avut ca protagonisti pe Naomi Watts in rolul lui Kitty si Edward Norton in rolul lui Walter Fane. Cartea s-a bucurat si de alte doua ecranizari, prima ecranizare din anul 1934, care i-a avut ca protagonisti pe Greta Garbo si Herbert Marshall, iar cea de a doua ecranizare, din anul 1957, purtand numele de  The Seventh Sin cu Bill Travers si Eleanor Parker.

Somerset Maugham  este unul dintre cei mai populari scriitori britanici ai secolului al XX-lea. De-a lungul vietii a publicat numeroase volume de povestiri, eseuri, piese de teatru si romane, din care o buna parte dintre acestea au fost adaptate pentru marele ecran.

Afisul filmului:

 

Written by