Wall Street: Istoria crahului din 1929

In traducere libera avem “Strada Zidului”.

 

 


Denumirea este reprezentativa pentru locul vizat: scurta, penetranta, feroce.
Daca il pronunti cu voce tare, suna agresiv; in plus, necesita o concesie atenta si antrenata intre muschii fetei.
Il auzi, mai ales in contextul economic actual, exasperant de mult; si observi, de fiecare data, o urma de crispare, de tensiune si de incruntare pe fetele lor.
Intr-o relatie plastica, “Wall Street” este un motor de muscle-car; mare, greu, ridig – o putere intimidanta, cu un consum urias de combustibil. Mii de oameni au ridicat capul, au ingenunchiat si au asezat bani ce sfideaza orice cifra posibila la baza “zidului”, invaluiti de speranta si credinta. Dar, ca orice credinta, “religia banilor” isi are ereziile.
Gordon Thomas si Max Morgan-Witts sunt autorii unei carti-document fata de una din cele mai brutale “erezii” ale finantei mondiale.
Cartea urmareste cu fidelitatea documentarii perseverente, una din cele mai mari cutremuratoare demonstratii ale naturii umane: criza financiara globala din 1929, cunoscuta sub numele de “Crahul din 1929”.
Pentru ca daca este de mentionat fibra “Wall Street”, aceasta nu se concretizeaza in bani, ci se regaseste in demonii umanului.
Morgan-Witts si Thomas schiteaza un tablou demn de cele mai schingiuite ganduri machiavellice: lacomia, iluziile, egoul, impulsul, alienarea – o mare de draci sub spectrul stelelor drapelului american.
Cei doi co-autori dovedesc maestrie in evocarea titanilor finantelor globale de la acea vreme: geniul speculei – Jesse Livermore, viitorul stralucit al politicii americane – Joe Kennedy, parintele automobilului – Henry Ford, creatorul Empire State Building – Jacob Raskob si supremul bancherilor – Jack Morgan.
In acelasi timp, autorii nu ezita in a schita portrete din partea opusa a scarii sociale: lustragiul Pat Bologna si fabricantul ilicit de alcool Sleszak.
Un dans nebun al “foamei” de averi usoare si rapide, indiferent de postura sociala, viziuni sau origini.
Un “dans al ploii” intr-un potop al banilor, urlete catre un cer impregnat cu verdele perfid al dolarului, viata si mentalitatea pe care le insufla Wall Street au o forta crunta asupra psihicului.
Cartea merita citita numai si pentru povestile fascinante ale spiritului american al acelor ani; insa pentru cei cu intrebari, “Wall Street: Crahul din 1929” este o contextualizare a crizei pornite in 2008.
Cu referinte catre casa regala romaneasca de la acea vreme, cu povestea prohibitiei de la 1920 – 1933, cu ambitiile unei natiuni deja intrate in rolul de prima putere globala, cartea devenita bestseller aduce in prim-plan notiunea de “sat global” in finante; bazat pe “teoria haosului”, crahul din Wall Street este demonstratia “efectului fluturelui”: o declaratie facuta in Londra poate arunca in aer echilibrul fin al Bursei de Valori din New York, o tranzactie in Shanghai sau o problema bancara in Tokio pot avea efectul unei pietre aruncate in lac. Mai devreme sau mai tarziu – de cele mai multe ori, mai devreme – undele ating totul. Si atunci cocktail-ul devine fiere, insa trebuie “baut” – reality-check pentru o sete hapsana.
O criza sociala, economica, umana devenita posibila prin mai mult decat decizia banului; ziaristi moralmente “putreziti”, politicieni ignoranti si institutii statale ezitante, antisemitismul unor factori de decizie precum Ford si Hitler, ascensiunea dictatorilor europeni – semn incipient al celui de-al doilea Razboi Mondial – cate o piesa bine infipta intr-un mecanism teribil.

“Wall Street: Istoria crahului din 1929” – o carte pentru actualitate.

Written by