Wall Street 2

Money never sleeps – finalul recenziei “Wall Street”, pentru ca intre cele doua parti ale povestii, interconexiunile sunt puternice si sublime.

 

Daca atunci am avut parte de un actor visceral, acum Gekko este reconfirmat de un om imbatranit, “incercat” de cancer, dar cu aceeasi noblete si acelasi spirit interpretativ inegalabil; daca atunci a fost Charlie Sheen – care isi flutura umbra si in partea a doua – acum vorbim de Shia LaBeouf, un tanar actor cu nume ciudat si cariera in ascensiune; si, practic, daca atunci regizorul Oliver Stone a ales clasicul, acum acelasi Stone a optat pentru o abordare modernista a intamplarilor, in ton cu vremurile.
Vremuri cu mult mai ciudate, rapide si complexe puse in oglinda anilor primului “Wall Street”.
Jake Moore (Shia LaBeouf) este un tanar agent al “Keller Zabel Investments”, una din cele mai puternice companii de investitii bancare. Acesta sufera un soc in urma suicidului mentorului si protectorului sau, Louis Zabel (Frank Langella) – daramat de criza financiara din 2008.
Asa cum se duc razbunarile pe Wall Street, Moore afla ca Zabel a fost “lucrat” prin manipulari de informatii si zvonuri de Bretton James (Josh Brolin).
De aici si pana la un alt spectacol specific jocului finantelor americane, foarte putin.
Fata de primul “Wall Street”, acesta isi extinde povestea pe mai multe planuri; faliment, razbunari, moralitate, aparente si familie – toate aspectele validate de problematica hazardului moral din lumea bursiera.
Banii sunt, asa cum explica Gekko, precum o prostituata; daca nu le acorzi atentie, tu suferi si ei pleaca. Ca intr-un dans cu mult parfum, senzualitate, cu mare grija la pasi.
Intr-o expunere sensibila si brutala, “Wall Street 2 – Money never sleeps” explica fuziunea bolnavicioasa dintre psihic, ego si contul bancar, o comedie absurda cu tente evidente de grotesc a platitudinii si limitarii comportamentului uman.
Cu o problematica evidenta a capitalismului – fondat pe teza “Privatizeaza castigurile, socializeaza pierderile”, filmul “sufla” tare peste tabloul prafuit pentru oricine mai pastreaza un strop de ratiune intr-o societate de consum galopanta.
De la “Greed is good” la “Is greed good?”, “Wall Street 2” a iesit public la Festivalul de Film de la Cannes (Franta), in 14 mai 2010. Nominalizat la Globul de Aur in 2011 pentru Michael Douglas – cel mai bun rol secundar – pelicula a profitat de un buget de aproximativ 70 de milioane USD si a scos peste 52 de milioane pana in 19 decembrie 2010.


“Wall Street 2” – fura putin si te inchid, fura mult si te fac rege.

Written by