Casoca- cascada puritatii depline

Cascada Casoca o gasim localizata  in masivul Podu Calului, la vreo 10 km distanta de  barajul Siriu. Pe aceste meleaguri, se pare, ca s-au adunat cele mai frumoase si mai pure peisaje. Dupa barajul Siriu, pe partea dreapta a soselei, se face un drum care duce spre Cabana 14 scaune. De aici mergem pe un drum sinuos catre cascada Cosaca sau Pruncea (GPS: 45.526, 26.300), aflata la cativa km distanta.

Acesta are o cadere ce masoara 17m. De precizat este ca in partea de stanga se afla ascunzatoarea haiducului Gheorghelas, fost pandur in oastea lui Tudor Vladimirescu, “stapan” al acestor locuri in anii 1821-1827.

 Acolo unde ochiul omului vede mai putin, isi “traiesc “ in tihna si pace minunile naturii, peisajele uluitoare si animalele salbatice, care nu prea au luat contact cu oamenii. La vederea unui om acestea se manifesta ciudat, nu stiu daca sa reactioneze atacand sau fugind. Peisajele pure, natura armonioasa si mirosurile imbietoare par sa fie prietenoase si sa-ti acorde din plin toata bogatia lor, din parfumurile lor rare, din adierea lor racoroasa si din linistea lor fermecatoare.

Cascada Casoca se face remarcata prin frumusetea ei, prin splendoarea apei care loveste stancile si se sfarama in mii de stropi, prin racoarea pe care ti-o ofera, prin linistea de neegalat. Chiar daca se afla intr-o zona izolata si este ferita de ochii curiosilor, totusi cei care isi doresc sa afle  si sa descopere linistea, tulburata doar de agitatia apei, o pot face, luand contact cu cea mai pura realitate pe care o poti intalni pe pamant, puritatea naturii, a lucrurilor mici, dar cu adevarat importante. Desi ajungi mai greu la cascada, iti vei da seama, cum o privesti, ca este ceea ce ti-ai dorit sa cunosti toata viata: linistea unui loc atat de pur, de curat. Cu cat este mai putin cercetat de oameni, cu atat acesta se pastreaza mai bine, atingand apogeul perfectiunii.

Va imaginati cum arata o iesire in cele mai curate locuri ale Romaniei? Cum este sa “asculti” doar linistea, sa pui piciorul pe un loc curat, sa respiri aerul umed dar curat care iti ajunge pana in varful firului de par? Acest loc mirific de care vorbesc, il reprezinta aceasta cascada care, cu siguranta a lasat si lasa in continuare oamenii cu gura cascata, cu intrebari fara raspunsuri, cu frumuseti fara margini. Zgomotul facut de apa care cade in viteza, parca are menirea de a relaxa auzul, de a-l face sa perceapa zgomote placute, de a savura fiecare moment in pace; placerea de a asculta ciripitul pasarilor salbatice care nu depind de frimiturile aruncate de om, singuratatea locului si atmosfera detensionata, te duc cu gandul la stramosii nostri care traiau in perfecta armonie cu animalele si cu natura, fara a avea tentativa de a o transforma dupa bunul lor plac.

Sunetele calde, fara aglomeratii si claxoane, iti dau senzatia ca nici nu mai esti pe pamant; si totusi esti, dar exista locuri bine ascunse, probabil de teama celor care vor sa le distruga, parca se camufleza in asa fel sa fie observate foarte greu de raii curiosi.

Incredibil, nu? De fiecare data descoperim alte locuri si alte motive sincere de bucurie, cum ar fi baia in apa unei cascade…o baie rece care te revigoreaza, te face sa simti ca traiesti, parca pe un pamant paralel cu al nostru, dar cu toate astea, atat de diferit…

Cum am defini cascada Casoca? Cred ca muntele de puritate trupeasca si sufleteasca, valtoarea sanatatii si spulberarea tuturor grijilor  si problemelor cotidiene. Cand simti nevoia de o evadare din rutina, natura e singura care va poate ajuta. Efectele ei benefice asupra noastra deja sunt cunoscute si intrebuintate de multi ani. Cei care cunosc adevarata valoare a locurilor pline de farmec sunt cei care au cunostiinte in domeniu si care ar face orice ca natura sa nu fie periclitata. Orice coltisor de natura iti aduce mai multa liniste decat ti-ai fi putut imagina; iti delecteaza atat  mintea si sufletul cat si simturile; orice escapada in natura te ajuta sa te reinventezi, sa fii altul, sa privesti altfel lucrurile si lumea.

Natura ne ofera mai mult decat ii oferim noi!

Ii suntem recunoscatori in fiecare zi a vietii noastre si savuram la maximum fiecare moment senin pe care ni-l ofera.

Conservam, pretuim, valorificam, iar in schimb primim clipe magice  de liniste deplina!

                     Asta vei gasi la cascada Casoca!

Written by