Bucuresti vs. Londra- Sezon vara.Episodul 2- AMINTIRI NOI SI VECHI – Despre stilurile vintage si retro

Amintiri retro ….

Imi amintesc ca acum mai bine de 10 ani pe strada Vitan Barzesti din Bucuresti era un targ "de vechituri". De-a lungul strazii se insirau tarabe cu fel de fel de lucruri, care mai de care mai mult sau mai putin interesante. In fiecare Duminica povestea se repeta, iar strada era bineinteles inchisa circulatiei auto.

Targul s-a inchis, devenise un bazar in care oamenii isi aduceau saracia de acasa si incercau sa isi vanda putinul. Nimeni nu a incercat sa faca nimic, sa promoveze, sa amenajeze, sa transforme. Totusi chiar si in acea stare nu puteai trece pe acolo fara sa te gandesti ca daca te-ai uita cu atentie printre tarabele cu maruntisuri, vei gasi ceva interesant.

Astazi in locul acelui targ sta mandru si galagios un targ de masini "cel mai mare din Europa", spun ei. Zona intr-adevar s-a dezvoltat mult in ultimii ani.

Pe foarte multi nu deranjeaza acest fapt. As putea spune ca nici pe mine nu m-a deranjat pana acum ceva timp cand am vizitat celebrul bazar din Liverpool Streetin Londra. In fapt acest bazar se afla pe strada Brick Lane, un targ mai mult sau mai putin "de vechituri" pe care englezii l-au denumit "vintage".

Ce inseamna vintage? Dar Retro?

Poate de multe ori te-ai intrebat care este diferenta dintre aceste doua cuvine si in mod sigur de cele mai multe ori aceste cuvinte se confunda. Cuvantul vintage se utiliza in terminologia de vin, un eufemism mai elegant-aparent pentru "vechi", iar retro este prescurtarea cuvantului "retospective" (din eng.). Ambele se refera de obicei la haine care imita stilul unei epoci anterioare.

Deosebirea dintre vintage si retro este ca tot ce este mai vechi de 40 de ani este vintage. In esenta tot ce este mai vechi de anii '60 este vintage, iar moda anilor '60 – '90 este retro. Totusi, pe masura ce inaintam in timp, la fel inainteaza si perioadele acestor stiluri; probabil, prin anul 2020, stilul anilor '80 va fi considerat vintage, pe cand anii '90 doar retro. Bineinteles ambele denumiri se refera la haine vechi, insa nu exista o regula ca hainele sa fie purtate. Majoritatea hainelor vintage si a hainelor retro au fost purtate inainte, dar, exista si haine care nu au fost purtate deloc, ele pastrandu-se noi din acest punct de vedere, dar nefiind contemporane.

De ce vintage?

Vedete precum Julia Roberts, Renée Zellweger, Kate Moss, si Dita von Teese au ales cu succes sa poarte vintage pentru un look feminin si seducator intr-un mod sofisticat. Vintage inseamna nu numai moda anilor trecuti, dar si moda clasica. In plus croiala acestor haine clasice le face sa fie purtate la orice varsta, invaluind persoana care le poarta intr-o aura romantica.

Deasemenea interesul pentru hainele vintage si retro a crescut si datorita dezvoltarii culturii ecologice si de conservare a mediului ambiant pentru re-folosirea, repararea si reciclarea lucrurilor vechi in locul aruncarii acestora la gunoi.

In mare parte hainele vintage sunt unice sau produse in cantitati mici. Multe elemente facute pe comanda, de calitate foarte buna, facute sa reziste in timp. In plus anumite materiale si tesaturi nu se mai fabrica si de aceea au devenit extrem de rare. Finisajele sunt de obicei facute manual, nasturi neobisnuiti, broderii de mana, dantela crosetata manual, aplicatii deosebite, etc. . Cu toate acestea de cele mai multe ori hainele vintage sunt mult mai ieftine decat cele produse in era noastra moderna.

Amintiri moderne …

Deoarece romantismul se numara printre tendintele principale dedicate sezonului cald, dantela se regaseste in majoritatea colectiilor din sezonul acesta. Croiala evazata, specifica anilor ’70 o inlocuieste pe cea conica, adaugand lejeritate si volum tinutelor. Talia inalta revine atat la pantaloni cat si la fuste. Vara 2011 se reinventeaza prin stiluri clasice, culori vibrante si pline de prospetime.

Hainele vintage si retro sunt destul de greu de gasit in Romania, pentru ca din pacate traim intr-o societatea care ne invata ca vechiul trebuie distrus pentru a face loc progresului. Uneori ucidem si distrugem locuri valoroase, culturale sau interesante pentru locuri noi si stralucitoare. Insa farmecul romantic incantator de obicei se gaseste in vechi.

Written by