Palatul Radak- Pekri din Ozd- palatul uitat in timp

Construit in localitatea Ozd, palatul Pekri din Ozd reuseste sa suprinda romantismul si misterul unui trecut glorios.

Data exacta a ridicarii castelului este usor neclara, la fel de neclar fiind si cine l-a construit. S-a construit in secolul XVII, iar una dintre legende spune ca ar fi fost ridicat de catre Istvan Radak. Alta legenda il numeste pe celebrul comandant de osti curut Pekri Lorinc.

 

Istorie si romantism

Arhitectura palatului este in stil renascentist pastrandu-si pana in ziua de azi forma si constructia puternica si impunatoare. Peretii castelului pastreaza inca amintiri prin caramizele crapate si locurile unde candva existau inscriptii in latina.

De-a lungul timpului Palatul Radak a suferit mai multe incendieri iar cel care l-a reconstruit din temelii fost baronul Radak Adam. Nobilul a reusit sa imbunatateasca forma si exteriorul castelului dandu-i aerul initial. Castelul este construit pe doua nivele cu cate 13 camere diferite ca marime. Si-a pastrat forma initiala, singurele daune intamplandu-se pe vremea razboiului de independenta de catre trupele hasburgice.

Aer poetic si inspiratie intre peretii palatului

Alaturi de baroni si nobili de renume, poeta machiara Kata Szidonia Petroczy a fost printre personalitatile cele mai interesante care au locuit in castel. In perioadele cand sotul sau era plecat, poeta si-a dedicat timpul poeziei. Opera sa ocupa un loc important in poezia de influenta baroca cu teme puternice precum durerea, moarte si intrebari retorice despre viata dincolo de moarte.

Poate locatia izolata i-a oferit Katei un lacas de cult unde sa isi creeze linistita opera. Palatul pastreaza o oaza de liniste si pare blocat in timp.

Pe peretii de la etaj au fost descoperite picturi valoroase din secolul XVIII-XIX, iar intr-o pivnita astupata au fost gasite resturi de ceramica ale unui semineu valoros.

Frumusetea palatului consta in simplitatea si istoria pe care o prezerva intr-o perioada in care fiecare natiune incearca sa tina cu dintii de propria identitate.

Palatul in prezent

Dupa ce s-a renuntat la folosirea sa ca gradinita in anii 90, palatul a ramas fara proprietar. Mostenitorul actual este fiica contesei Ilona Teleki. Ea va dona palatul Fundatiei Bonus Pastor pentru a se ocupa de refacere si pastrarea intacta a palatului. Un palat care respira istorie prin toti peretii.

Written by