Povestea din spatele grupurilor de suport ALIAT

„Fericirea e o sticla de vin” spune un vers al unei melodii putin mai vechi. Imaginati-va urmatoarea situatie. O zi ca oricare alta, la o ora obisnuita. Facand abstratie de timp si spatiu ne concentram atentia asupra celor care ocupa barul din decorul nostru. E un pub facut dupa revolutie, nici prea comun, dar nici prea sofisticat. Oamenii sunt de toate genurile si clasele sociale. Mancarea servita : de la cartofi prajiti pana la muschi impletit, iar bauturile de la vinuri spumoase clasice pana la obisnuita halba de bere. Acum largiti cadrul si accentuati figurile celor din sala, observati-le gesturile, mimica, obiceiurile… Iar apoi urmariti mai in detaliu fiecare gest: ce fac, cum fac, ce beau, cat beau, cand pleaca, etc. Cati dintre cei prezenti acolo ar putea trai fara sa bea o zi? Sau o saptamana? Cati dintre ei sunt bautori amatori si cati sunt dependenti?

Si daca am largi si mai mult cadrul si i-am privi pe cei care sunt alaturi de acei oameni pe parcursul luptei lor impotriva alcoolului am stii ce simt cu adevarat. Indiferent de gradul de rudenie cei care sunt alaturi de adicti duc o lupta grea in fiecare zi. Suportul este de cele mai multe ori greu.

Carmen sau o copilariei petrecuta alaturi de un parinte consumator de alcool 

 „De-a lungul timpului am dezvoltat o furie puternica fata de mama, pe care o jigneam  foarte rau sau tipam la ea. Furia aceasta era dublata de o tristete profunda, datorata in mare parte faptului ca mama nu m-a ales niciodata pe mine, desi am rugat-o de atatea ori. Ea a ales alcoolul in locul meu. Stiu ca m-a iubit si ma iubeste enorm, dar nu a acceptat niciun fel de ajutor. Dependenta este o boala, nu a fost o alegere a ei sa renunte la mine in favoarea alcoolului. Tata s-a refugiat in cariera, iar eu ma confruntam deseori singura cu aceasta situatie. In momentul in care mama nu mai era mama, ci doar o persoana intoxicata, tot universul meu se darama, se prabusea. Am fost pusa in diverse situatii: sa mediez conflictele dintre parinti, sa am grija de mama, sa incerc sa o ridic de pe jos sau sa o conving sa stea in pat, atunci cand nu prea se mai putea tine pe picioare, sa asist la atacuri de panica ale ei: spunea ca moare, iar eu, la 8-9 ani chiar credeam ca moare si nu intelegeam de ce nu face tata ceva sa o salveze. In toate aceste situatii am simtit o disperare profunda, o panica teribila si neputinta de a o salva. Aceste experiente mi-au ramas atat de adanc intiparite in memorie, incat si acum, cand imi amintesc, retraiesc acele evenimente cu intensitate si-mi dau lacrimile. Nu ii ajutam cu nimic pe consumatori daca ne sacrificam cu totul viata spre a le fi lor de folos, in sensul in care percep ei „folosul”, ci ii responsabilizam mai mult lasandu-i sa vada ca si noi ne respectam propriile nevoi, nu ei conditioneaza existenta noastra, dar trebuie sa ia propriile decizii in ceea ce priveste viata lor.”

Mihaela – dependenta de persoanele pe care le iubeste

„Cautand sa-mi salvez prietenul am invatat ce inseamna dependenta… Am descoperit ca la randul meu sunt dependenta de persoanele pe care le iubesc in viata mea. Am gasit aici, la grup, oameni asemeni mie si povestii mele. Ma recunosc cate un pic in fiecare dintre fete si constat ca multe situatii de viata traite de mine s-au intamplat si altora. Asta m-a ajutat mult. Vazand ca ce mi se intampla mie nu este o experienta singulara si se intampla si altora, m-a ajutat sa inteleg ca sunt un om obisnuit cu trairi si sentimente cat se poate de normale.”

Maria: schimbarea vine treptat

„Asteptarile mele din partea grupului erau sa ma ajute sa-l vindec pe sotul meu, dar, dupa scurt timp, mi-am dat seama ca era bine sa ma vindec pe mine. Am inceput schimbarea prin a ma pune pe mine pe primul loc, indiferent de pozitie (ca mama, sotie, rude, prieteni). Nu dupa mult timp, mici schimbari s-au vazut si la sotul meu.”

Specialistii ALIAT au inceput sa organizeze grupuri de suport pentru partenerii de viata/parintii consumatorilor de alcool din octombrie 2011, moderate de un psiholog si un asisten social. Prin participarea la grupul de suport partenerii de viata/parintii consumatorilor de alcool au inteles ce inseamna consumul problematic de alcool, tipurile de consum, comunicarea asertiva, situatiile de risc sau managementul conflictelor. Participantele au venit cu un singur scop, acela de a-si ajuta sotul, prietenul sau mama sa scape de dependenta de alcool. Cu timpul au deprins anumite abilitati pentru a-si ajuta partenerii/parintii. Isi doreau cu disperare o schimbare pentru apropiatii lor, atat de tare incat erau dispuse sa se sacrifice pe ele. Salvarea oamenilor pe care-i iubim incepe, de fapt, cu propria noastra salvare.

 

 

 

Written by