Ultima Transhumanta

 

FOTO: Dragos Lumpan

Acesta este titlul expozitiei de fotografie semnata de Dragos Lumpan, pe care o puteti vedea in “sala oaspeti” a Muzeului Taranului Roman, pana la 18 martie.

Prezentata in cifre, “Ultima Transhumanta” este finalitatea a cinci ani de cercetare, sase tari studiate, aproximativ 40.000 de km parcursi pe intinderea carora autorul a strans undeva la 100.000 de fotografii, 70 de ore de material filmat si 100 de ore de inregistrari audio, “despre disparitia unui mod de viata milenar.”, asa cum spune Dragos Lumpan.
 Motivul pentru care fotograful a ales sa surprinda aceasta tema – a ciobanilor si a migratiilor turmelor de oi – inseamna, de fapt, motivele. Mai exact, trei – la numar.
In primul rand, curiozitatea privind lumea ciobanilor cu oile lor. “Mergand cu trenul sau cu masina, am vazut pe camp oi; langa oi e si cate un cioban. SI am fost curios sa aflu cate ceva despre ciobani.”, marturiseste Dragos Lumpan, in prezentarea expozitiei.
Al doi-lea motiv “este acela ca imi place branza.”, continua fotograful. El crede ca branza pare a fi “unul din cele mai vechi produse romanesti de export. Si pentru ca pregatirea mea este vizuala, am incercat sa vorbesc despre branza si despre autorii ei pe limba mea, in imagini.”
Disparitia transhumantei este cel de-al trei-lea motiv al acestei expozitii. “Din cauza schimbarilor, ciobanii nu vor sa mai fie ciobani. Sau cel putin nu vor sa mai mearga la drum zi de zi, an de an, toata viata. E mai mult decat o meserie, e un mod de viata greu, foarte greu. Si sunt din ce in ce mai putini ciobani care mai merg la drum.”, mai explica fotograful.
Cat priveste originea titlului expozitiei – “Ultima Transhumanta” – Dragos Lumpan spune: “Titlul mi-a fost dat de o familie de ciobani. De generatii, familia lor mergea la drum. Eu i-am urmarit timp de un an si jumatate; in 2008 mi-au spus ca renunta la drum, la “transformanta” cum ii ziceau ei. Au ramas ciobani, dar sunt stabili, sedentari.”
Proiectul “Ultima Transhumanta” este finantat de Institutul Cultural Roman.

Proiectul cultural “Ultima Transhumanta” a depasit granitele romanesti, expozitia fiind impartasita oamenilor si in Marea Britanie, Austria, Germania, Franta, Turcia si Spania. De la Muzeul Taranului Roman, Dragos Lumpan merge impreuna cu proiectul sau, in primavara, in Italia. Iar urmatoarea etapa va fi lansarea filmului documentar, in 2012 – asa cum este precizat in prezentarea expozitiei.

Expozitia este deschisa la Muzeul Taranului Roman pana la 18 martie, de marti pana duminica intre orele 10:00 si 18:00, timp in care puteti fi, alaturi de Dragos Lumpan, “martori ai disparitiei unui mod de viata”, asa cum descrie fotograful aceasta situatie.

Written by