De la Maimuta la Savant : Episodul 2

Lumea, aceasta Piramida . . . 

INTRODUCERE :

           Suntem cu totii de acord ca faptele de astazi nu sunt in acord ratiunea si totusi ne este foarte greu sa ne schimbam soarta. La fel de bine intelegem ca atitudinea noastra reprezinta cea mai sigura modalitate prin care acest popor stravechi, cel mai intelept in vremuri de mult apuse, isi distruge iremediabil valorile si, implicit, cultura. Si totusi, ce putem face ? Ne resemnam ? Luptam ?

        Pentru o mai buna reprezentare a modului in care simt si gandesc, va propun un exercitiu imaginativ-geometric, in cadrul caruia ne vom stradui sa inghesuim intr-un tetraedru regulat, deopotriva, adevarul si minciuna, pentru a obtine in final o imagine clara a propriei persoane si a lumii in care traim.

             Consider ca este corpul geometric perfect pentru exercitiul nostru deoarece, indiferent pe ce latura ar fi asezat,  ne va permite sa le oferim ambelor notiuni suficient spatiu, si intotdeauna acelasi volum, astfel incat sa putem evidentia raportul real dintre acestea existent in lume, inca din vremuri imemoriale.

DESCRIERE :

       De dramatismul evenimentelor suntem responsabili. Suntem actori involuntari, de cele mai multe ori,  si, nu de putine ori, in mod voluntar, spectatori.  Dar pentru ca suntem capabili sa controlam efectele, trebuie sa stim ca suntem raspunzatori de tot ceea ce se petrece atat cu noi cat si cu cei din jurul nostru.

             In abordarea unei situatii si, implicit, in luarea deciziilor aferente, Efectul, Actiunea, Strategia, Obiectivul, Motivul si Impulsul, enumerate in ordine inversa reprezinta etapele de care fiecare dintre noi trebuie sa tina cont, avand in vedere influenta periculoasa a Inconstientei (Impulsului) asupra etapelor care, in mod normal, trebuie fundamentate printr-un amplu proces de Constiinta (Motivul, Obiectivul, Strategia, Actiunea si Efectul).  Si, pentru ca Impulsul reprezinta raspunsul la Efectul unei Actiuni, suntem datori sa gasim cele mai bune formule pentru a controla acest Perpetuum Mobile

          Imi imaginez ca toate epurarile etnice in lume, fara nci o exceptie, purtate in numele unei religiii (din Canaan, sub pretextul Taramului Promis, din Peninsula Araba a zeci de mii de copii, femei si barbati acum aproximativ 1400 de ani si in prezent, din America Latina si de Nord incepand cu ultima parte a secolului al XV-lea, din perioada medievala a Transilvaniei, din Europa celui de-Al Doilea Razboi Mondial, din China Tibetana, din Africa ultimelor 5 decenii si exemplele pot continua ) nu au avut niciodata alt obiectiv decat cel al controlului resurselor, necesare in volum din ce in ce mai mare, pe masura frustrarilor si a orgoliilor liderilor.

         In zielele noastre razboiul este diferit. Poarta mantia atacurilor teroriste, embargourilor economice si evenimentelor tragice in care tinta o reprezinta turistii si, de actualitate, tinerii lipsiti de protectie in cadrul unor evenimente organizate in locatii care nu respecta nici o regula de siguranta, in cazul Colectiv fiind o fabrica dezafectata in care sunt inghesuite foarte multe firme cu diferite obiecte de activitate (Este de retinut ca in astfel de cazuri, in primul rand, proprietarul cladirii trebuie sa asigure conditiile de functionare in parametri de siguranta a instalatiilor, in functie de destinatia spatiului pe care il inchiriaza. In acest fel chiriasul nu trebuie decat sa respecte contractul. Daca se intampla altfel, avem de a face cu persoane iresponsabile care creaza astfel o oportunitate celor care asteapta momentul potrivit pentru a produce haos, pentru a masca alte actiuni mai grave. Eu personal am fost acolo in urma cu aproximativ doua luni pentru o discutie la o scoala de dans si, fiind pentru prima data in acea cladire, am ramas surprins de starea deplorabila in care era cladirea, curtea, accesul (usa ingusta din termopan care duce catre o scara metalica, singurul acees pentru club de dans, sala de fitness si alte activitati care se mai desfasurau acolo.) tot.).

          Prin urmare, avem obligatii si, in egala masura, avem si drepturi iar analiza personala a evenimentelor din ultimele decenii, in comparatie cu cele petrecute in trecutul indepartat, ma determina sa cred ca lumea este impartita, asezata, in functie de Credinta fiecaruia, astfel :

              – Marea masa, religiosii, incap confortabil in trunchiul de la baza piramidei. E loc pentru toata lumea si, culmea, cu cat sunt mai multi cu atat este mai bine. Sunt docili, se bucura la fiecare bucata de paine si isi ridica ochii spre cer exclamand : ,,Multumesc Doamne !,, . ,,Crede si nu cerceta !,, este indemnul pe care ei il aud in fiecare zi, indiferent de confesiune. Ei sunt seva, energia, mainile si picioarele celor care ocupa un loc confortabil in . . .

                – . . . Formele fara Fond Cultural. Aici se crede in alt Zeu : BanuZeu. Partea dezonoranta pentru aceasta categorie situata la mijlocul Piramidei este faptul ca se simt confortabil in scaunele lor sustinute cu greu de Marea Masa, careia nu i se da nici o sansa. Marea Masa este mentinuta in bezna, indoctrinata prin predici, mai nou, educata cu televizorul, infometata si purtata in razboaie mizerabile. Ei sunt cei care din disperare si durere se revolta si, intotdeauna, gasesc puterea de a naste si copii sanatosi a caror crez este . . .

                  – . . . Respectul. In Varful Piramidei sunt putini, ca tot ce-i bun. Aici gasim si bogati si saraci, oameni care nu pun balanta deciziei nici etnia si nici confesiunea. Aici sunt cei care traiesc pentru ceilalti. Aici sunt cei care se sting mult prea repede pentru ca in urma lor sa nu ramana o durere cumplita. Noi, cei ramasi, intelegem greu ce ni se intampla in acele momente insa avem datoria de a nu lasa fara ecou durerea noastra si de a cladi un viitor mai bun, pentru Noi, pentru Colectiv.

DEZNODAMANT-ul, in particular, este unul deosebit de grav. Evenimentul de la Colectiv are ecouri puternice si va produce schimbari majore doar daca suntem perseverenti. Indiferent ca este efectul greselilor naiv perpetuate in administratie sau ca a fost cauzat cu scopul de a ascunde sub pres alte mizerii, dezastrul petrecut in acea seara evidentiaza starea grava in care se afla aceasta natiune. Este momentul in care trebuie sa punem punct tolerantei mizeriei nu insa fara a fi uniti si foarte atenti. Acesta stare generala de revolta, fara voia noastra, poate fi perdeaua perfecta pentru evenimente ce ar putea traumatiza si mai mult acest popor greu incercat.

CONCLUZII :

A. Prostia ocupa cel mai mult loc in Piramida si va fi foarte greu sa schimbam raportul din moment ce marile intamplari din tara noastra au papusari in afara granitelor;

B. Razboiul este cea mai josnica forma de comert iar Romania este un teritoriu aprig disputat de marile puteri. Colectiv este o demonstratie de forta a papusarilor, un Cal Troian dar si o dovada a faptului ca nu avem Legi ci doar Dictate. Ar trebui sa studiem mai atent ce a insemnat infiltrarea Puterilor in administratia statelor slabe cu scopul de a instiga aparatul de stat, poporul impotriva poporului (Un exemplu elocvent il constituie sprijinul Moscovei primit de Bunicuta pentru inlaturarea Ceausestilor si mai apoi pentru organizarea Mineriadelor, evenimente la care s-a folosit poporul impotriva poporului, muncitorii impotriva intelectualilor in cel mai pur stil comunist. Multumirile ulterioare aduse minerilor de catre Iliescu, din echipa caruia au facut parte multi politicieni carora le platim si acum salarii de demnitar, este cea mai clara dovada de crima impotriva poporului, un act de tradare ! ). Civil, intra-etnic, inter-etnic sau inter-statal razboiul este si mai crunt cand poarta masca religiei (ex: masacrul intra-etnic din Rwanda, conflictul inter-etnic din Transilvania si deportarea intelectualilor din Basarabia si Bucovina de Nord). Religia, oricare ar fi ea, prin caracterul ei transfrontalier, are rolul de a dezbina masele si de a pune in fruntea lor controlabilii incapabili. Pentru acestia atitudinea violenta este singura forma prin care se pot exprima iar masele se vor comporta predictibil atat timp cat educatia este un privilegiu.

C. Aruncand o privire pe concluziile anterioare sunt de parere ca nu trebuie sa punem semnul egal intre Credinta si Religie. Sunt notiuni diferite cu scopuri diferite. Credinta te indeamna sa Respecti. Religia insa e o carte plina de fapte sangeroase. Faptul ca nu am respectat, nu respectam si nu vom respecta persoana, societatea, cultura si valorile morale a creat si va crea permanent conditiile perfecte dezvoltarii si inradacinarii categoriei aflate intre baza si varful piramidei. Vom oferi astfel, mereu, Religiei pretextul ideal pentru scindare sociala. Poate sunt si alte pareri insa, din gura Vistiernicului Daniel, sintagma „Adevarata Credinta” (referindu-se la Ortodoxism), suna a batjocura.

         In final, convins ca totul se poate schimba daca ne dorim cu adevarat, va rog sa nu renuntati vreodata sa va respectati respectandu-i pe ceilalti .

            Pentru tinerii rapusi de Colectiv : Odihniti-va in pace !

citeste si : Episodul 1 – Savantii romani sustin : “Interventia lui DUMNEZEU este inevitabila!”

 

Written by