Rock-ul de ieri, azi la Bucuresti, maine in Zone Arena

Evolutia in zona strict socio-umana, presupune sa treci de la ceva care odata ti se parea bun la ceva mult mai bun, mult mai performant. Daca acum cateva zeci de ani ne bucuram de motoarele cu ardere interna, azi am inteles si ne bucuram de motoare hybrid mult mai performante si eco. Daca in liceu ni se pareau telefoanele cu ceas si jocuri gen snake sau space impact cele mai cool accesorii, azi avem telefoane touchscreen cu sisteme de operare Adroid, Symbian sau iPhone. In mod logic, si in muzica lucrurile ar trebui sa stea la fel, doar ca aici realitatea e alta. Scorpions, o trupa infiintata in 1965, cu o discografie impresionanta si peste 100 de milioane de albume vandute mai canta, pentru ultima oara, intr-un concert exploziv pe Zone Arena, iar muzica se opreste aici.

            Azi, la Athene Palace Hilton din Bucuresti, a avut loc ultima conferinta de presa dinaintea unui concert ai greilor rock-ului german si atmosfera a fost coplesitoare. Zeci de blitz-uri si camere, intrebari care nu mai conteneau si un entuziasm nebun la Scorpioni – Klaus Meine (voce), Rudolf Schenker (chitara), Matthias Jabs (chitara), James Kottak (tobe) si Pawel Maciwoda (bas).

            In timp ce ii priveam ma gandeam la logica lucrurilor in materie de muzica. Daca legat de tehnologie, intotdeauna omul isi va dori lucruri mai noi si mai noi, tehnologii de varf si tehnici din ce in ce mai avansate, cand vine vorba de muzica adevarata, cand vine vorba de rock 100%, cu totii vrem sa se opreasca timpul in loc.

            Acum poate nu percepem si nu intelegem ce inseamna sa asculti live pentru ultima oara o legenda rock. Acum nu ne dam seama si nu ne intrebam lucruri de genul – Daca azi la conferinta The Scorpions ne-a vorbit si ne-a zambit, maine, la Zone Arena, oare care va fi ultima piesa cantata pe o scena din Romania!? De ce spun din Romania!? Pentru ca turneul lor – Get Your Sting And Blackout World Tour se va incheia undeva in jurul lui 2012, dar in Romania vor canta maine pentru ultima oara.

            Si acum, cand scriu aceste randuri am emotii, am palpitatii cand ma gandesc ca maine e ultima sansa in care mai pot fredona alaturi de Klaus piese precum: Wind of Change, piesa care a daramat zidul Berlinului, Still loving you – imnul neoficial al rock-ului mondial sau Like a Hurricane – cea mai energica melodie rock ever.

            Cum spuneam la inceput, in muzica nu ar trebui sa avem evolutie ci ar fi frumos sa oprim timpul in loc ca sa ne bucuram mereu de Scorpions si alte trupe legendare. Voi incheia aceste randuri cu insasi cuvintele lui Klaus de la conferinta: „Am decis sa intrerupem cariera noastra muzicala acum, pentru ca vrem sa ne perceapa publicul ca pe un uragan. Daca am fi ales sa mai continuam, nu voiam sa se ajunga ca peste 3 – 5 ani sa auzim fani care sa spuna  << Am fost acum 3 ani la un concert Scorpions si erau altfel>>. Nu vrem sa ne transformam pe scena intr-o ploaie calda de vara vrem sa fim mereu in memoria publicului nostru like a Hurricane”…

            Le doresc succes si astept clipa de maine cand voi fredona Wind of Change! Sper totusi ca nimic sa nu schimbe muzica celor de la Scorpions din inimile si sufletele noastre!

            Ne vedem acolo !

Written by