Margin Call

 

“Margin Call” sau Chemarea limitei e un film mult peste media Hollywood-ului; deci, mult peste media spectatorilor globului. Acest fapt face o placere vizionarea lui si un obstacol – recenzarea.
Actiunea din “Margin Call” este starnita de inceputul crizei financiare din 2008, perceput de regizorul J.C. Chandor.
Intriga povestii consta intr-un proiect financiar pe care Eric Dale (Stanley Tucci) nu apuca sa il termine inainte de a fi concediat. Un proiect ce arata adevarata structura a fundatiei bancii de investitii bursiere la care lucra: “mucegai si fisuri”. Suntem pe Wall Street.
O intreaga analiza cu cateva cifre ca rezultat aduna in miez de noapte toata conducerea bancii, intr-o incercare de “minimizare de deficit probabil” sau cum distrugi cariere si vieti scotand profit.
Desi scanteia porneste datorita lui Peter Sullivan (Zachary Quinto) a carui sclipitoare minte da de cap analizei lui Dale, intreaga situatie este concentrata pe Sam Rogers (Kevin Spacey), un veteran al firmei, acum director.
Practic, Rogers e subiectul unui adevarat experiment de deontologie, morala si umanitate… sau lipsa lor.
Pentru ca atmosfera schitata in film este de o duritate impresionanta, fara bubuituri si alte stereotipuri. Bubuituri si explozii ne sunt oferite la nivel metauman si psihologic.
“Margin Call” este un adevarat oximoron. Paradoxul este subtil, mesajul – sublim.
Natura umana in rabufniri surde, ciocniri de ego-uri, furtuni de crezuri, tensiuni mulate in “V”-urile de pe graficele economice si financiare – un imens scandal interior ce pregateste unul exterior, criza mondiala ce a lovit orice e moneda sau poate fi cumparat cu una.
Consumatorii de facil si tern n-au ce intelege din film. Nu se regasesc in target.
Mesajul semiotic este cel putin la fel de inteligent creat ca cel de ansamblu.
Intr-un scurt interviu acordat “ The Internet Movie Database” (IMDb), Kevin Spacey spune despre rolul sau in “Margin Call” ca “am facut alegerea asta bazandu-ma pe propriile instincte, propria istorie, pe propria intelegere despre cum faci un film ca asta”.
Filmul a dispus de un buget de aproximativ 3,4 milioane USD si a avut premiera in 21 octombrie 2011 in State. In Romania, cele circa 110 minute ale “Margin Call” vor putea fi urmarite in cinema-uri incepand cu 4 noiembrie 2011.

Written by