PREMIERA: The Dark Knight Rises

 

Odata cu aces titlu, marcam cel de-al treilea film din seria Batman regizata de Chris Nolan. Un regizor care merita orice lauda posibila, asa cum a dovedit in cele doua ore si 45 de minute ale creatiei.
Din moment ce am vazut cam ce a putut face Heath Ledger cu al sau Joker, am nutrit o curiozitate si, simultan, o temere. Ce “bad guy” ar putea face povestea asta mai buna? Exista unul?
Da. Personajul din benzile desenate se numeste Bane, iar cel care l-a adus la viata este Tom Hardy.  Intr-un interviu, Christian Bale – actorul lui Batman – spunea ca Hardy a avut de depasit piedica pe care masca i-o furniza. “Este incredibil cum poate comunica absolut tot ce vrea numai cu privirea”, marturisea atunci Bale.
Acesta este un adevar, amplificat de ecranul cinematografului si de sonorizare. Pentru ca, pe langa statura impunatoare si ochii cat un actor, Bane are vocea modificata de acea masca; iar o experienta deplina are nevoie atat de imagine, cat si de sunet impecabile.
Povestea filmului aduce in prim-plan un Bruce Wayne (Christian Bale) autoizolat, antisocial, ranit si nesigur. Actiunea are loc la opt ani de la finele celui de-al doilea film – The Dark Knight. Intr-un Gotham scapat de crima organizata, in aparenta, lucrurile incep sa se tulbure incet, dar sigur. Daca la suprafata, orasul afiseaza o societate aproape idilica, maruntaiele metropolei clocotesc de ura si razbunare. Raportat la Joker (pentru ca asta e etalonul), Bane este cel putin la fel de cerebral, insa mult mai rudimentar. Si asta fara sa fie un fapt negativ; din contra, masca, prezenta impozanta si ochii sunt cum nu se poate mai potriviti asa cum a reusit Hardy sa le imbine.
Acest al treilea si ultim film din seria lui Nolan – conform declaratiilor regizorului si ale apropiatilor lui – rupe toate reperele acceptate in celelalte doua filme. Situat inca de la inceput intr-o intensitate sufocanta, firul epic se desfasoara pe un ritm debusolant, fara sa te lase prea mult sa reactionezi – cu exceptia unor rasuflari grabite si rare si a catorva momente de a clipi si a misca un muschi.
Fara doar si poate, prezente consacrate ca cea a lui Bale, Gary Oldman, Morgan Freeman si Michael Caine sau aparitii noi si inspirate precum Marion Cotillard si frumoasa Anne Hathaway sau Joseph Gordon-Levitt – toti acestia au lucrat uimitor intr-un angrenaj actoricesc care fascineaza, insa The Dark Knight Rises este cu, despre si datorita lui Tom Hardy si al sau Bane – rol negativ care intra in top trei, alaturi de Jokerul lui Ledger.
Daca la nivel global, filmul a strans peste 552 de milioane $ pana la 1 august, in Romania pelicula ruleaza in a doua saptamana de la premiera de pe 27 iulie si a atras peste 56.600 de spectatori in cinematografe, cu incasari de aproximativ un milion RON (circa 270.500 $) , conform cifrelor prezentate de cinemagia.ro.

Written by