Tinker Tailor Soldier Spy

FOTO: www.filmschoolrejects.com

“George Smiley e polul opus al lui Bond”, spunea protagonistul filmului – Gary Oldman – intr-un interviu la emisiunea “Jimmy Kimmel Live”.
E cea mai pertinenta abordare a thriller-ului “Tinker Tailor Soldier Spy”.
Bazat pe cartea cu acelasi titlu a scriitorului britanic John Le Carré, filmul ne spune povestea spionajului britanic in miezul Razboiului Rece.

La inceputul anilor ’70, Serviciul Secret Britanic (MI6) – avand nume de cod “Circul” – trece prin vremuri tulburi. In urma unei misiuni esuate, seful Circului – Control (John Hurt) – demisioneaza. Paraseste cladirea in linistea pasilor si a privirilor iscoadelor britanice. Alaturi de el mai pleaca cineva din Serviciu. Legenda spionajului britanic – George Smiley (Gary Oldman).
Smiley este un rol pe care Oldman l-a vrut cat mai britanic, mai cerebral. Adica tipul de spion veridic prin fisa postului. Obscur, retras, “e omul in impermeabil, pe langa care ai trece pe strada si nu l-ai privi de doua ori”, asa cum Oldman isi descrie rolul in aceeasi emisiune sus mentionata.
Si exact prin asta fascineaza George Smiley.
Astfel, dupa ce conducerea Circului este schimbata, situatia incepe sa supureze, pana la cote alarmante. MI6 are o “cartita sovietica” la varf. Nimeni nu e in stare sa “sape” dupa ea sau sa o ademeneasca la suprafata.
Atunci este rechemat Smiley, a carui capacitate analitica pare a fi singura solutie pentru recrearea securitatii informationale a Circului.
Filmul pulseaza de fluenta, pertinenta a povestii si de spirit ludic. Un spirit ludic al informatiei, cu toate manifestarile ei: informare, contrainformare, dezinformare etc.
Comparatia lui Smiley cu celalat spion britanic – James Bond, din incipit, este clarificatoare pentru ce s-a vrut si reusit prin acest rol.
In continuarea interviului de la “Jimmy Kimmel Live”, Gary Oldman spune: “m-a frapat mereu faptul ca Bond intotdeauna spune cine e el peste tot unde merge; cred ca e putin cam ciudat.”
Asadar, “Tinker Tailor Soldier Spy”  aduce o proaspata abordare cinematografica a spionajului, intr-un mediu destul de cliseizat. Filmul este regizat de suedezul Tomas Alfredson – acesta, probabil, este un motiv fundamental pentru finalitatea creatiei. Scoala suedeza de film a confirmat prin diverse pelicule, unele din ele semnalate in National Magazin.
Distributia filmului ii mai are pe Colin Firth (protagonistul filmului “The King’s Speech” – 2011), Benedict Cumberbatch, Tom Hardy (co-protagonist in “Warrior” – 2011 si personaj principal negativ in cel mai asteptat film al anului – “The Dark Knight Rises”) si pe Mark Strong.
Tinker Tailor Soldier Spy ruleaza in cinematografele romanesti din 3 februarie 2012, timp in care a atras peste 5.900 de spectator si incasari de peste 110.000 de RON (aproximativ 33.500 de dolari), conform cifrelor Cinemagia.ro.

Filmul a intrat in cursa pentru Oscar 2012, cu trei nominalizari: Cel mai bun scenariu, Cea mai buna coloana sonora si Cel mai bun rol principal (Gary Oldman).

Written by