Law Abiding Citizen

Dati-mi un punct de sprijin si rastorn universul.” – Arhimede
“O sa-ti prabusesc intreg templul asta corupt si infestat direct in cap.” – Gerard Butler, in rolul lui Clyde Shelton.
Desi la primul impact, cele doua citate nu au nicio legatura viabila, urmarind cu atentie filmul “Law Abiding Citizen” descoperi conexiunile ca si cum te-ai afla pe o plaja: stii ca “scoica” e acolo, trebuie doar dat nisipul de la suprafata.
Punandu-i pe Gerard Butler si Jamie Foxx in posturile rau-bine, e ca si cum ai fabrica o bomba si la momentul conexiunii firelor, iti acoperi ochii si le cuplezi. Vrei sa le tai pe amandoua si pe nici una.
Atat Butler, in rolul maniacului intangibil, cu o minte imponderabila si umilitor de imprevizibila, cat si Foxx ca adjunctul procurorului districtual al orasului Philadelphia – Nick Rice, fac din disputa lor o confruntare mult superioara materialului de la nivelul strazii, pentru ca cei doi asigura blamul si apararea sistemului juridic american.
Un concept atat de abstract si, totusi, atat de reprezentativ pentru imaginea pe care vor SUA sa o intretina la nivel planetar. Sau nu?
Problema intr-o sala de judecata este, asa cum spune si Rice, nu despre ceea ce stii, ci despe ce poti demonstra. Afirmatia sta in varful unui comportament institutional in urma caruia criminalul sotiei si fiicei lui Shelton – ucise in stil brutal in fata lui Clyde, este eliberat cu o intelegere cu procuratura si cativa ani de puscarie.
Clyde Shelton este intruchiparea expresiei “dead man walking”, expresie folosita in inchisoare, atunci cand detinutii vor sa se atentioneze asupra unui detinut care a pierdut totul si nu mai are nimic de pierdut. Pentru ca familia este una din “funiile” care ne “strang” conduita zilnica. Si lui Shelton tocmai i-a fost “sfasiata”.
Rice, cu a sa rata de condamnare de 96% – un totem sculptat in ego si cinism, si Clyde – un rol negativ deloc de neglijat din partea lui Butler, duc o lupta psihologica intr-o Philadelphia inghitita de paranoia si legea martiala.
Asadar, cu un punct de sprijin in demascarea ipocriziei unui sistem juridic putred, Clyde Shelton rastoarna universul orasului.
In premiera absoluta, in 6 octombrie 2009, la Hollywood, California – “Law Abiding Citizen” a fost coordonat de regizorul F. Gary Gray (a regizat “Negociatorul”, 1998 si “The Italian Job”, 2003 – doua din cele mai importante titluri) si a dispus de un buget de aproximativ 40 de milioane de dolari. Weekend-ul de deschidere a atins incasari de peste 21 de milioane USD, in State, iar pana la 31 ianuarie 2010, filmul a strans incasari de peste 73 de milioane, tot in SUA.

“Cetateanul supus legii” – te-ai conforma legii, cand nu exista legi?

Written by