The Hunting Party

CIA, NATO, ONU pot fi catalogate ca cele mai puternice organisme militare si politice moderne globale. Totodata cele trei sunt prezentate ca fiind si cele mai incapabile trei entitati globale, in problema razboiului civil din Bosnia, un conflict ce s-a dovedit, in final, un macel cu puternice valente entice.
    “The Hunting Party” (Partida de vanatoare) nareaza experienta unui mic dar incapatanat grup de jurnalisti intr-o Bosnie macinata de gloante si ura. Prodigiosul jurnalist de razboi – Simon Hunt (Richard Gere) si cameramanul sau – Duck (Terrence Howard) au inchegat o echipa solida, de-alungul anilor de reportaje in diferite zone de conflict armat.
    Cu psihicul “tremurand” la peisajele ororii infatisate de razboaie, Hunt clacheaza intr-o transmisiune in direct, fapt ce ii atrage concedierea si ii asigura un trai mizerabil.
    In 2000, la cinci ani de la sfarsitul razboiului, cu impresionante legende in spate si cu o atitudine de adevarata “piatra”, Hunt revine in Bosnia pentru a-si “corupe” fostul cameraman cu un subiect de nerefuzat. Afisand o evidenta atitudine sceptica, Duck este tulburat la auzul a doua cuvinte: “The Fox” – “Vulpea”. Aceasta e porecla lui Boghdanovic, considerat unul din cei mai ravniti criminali de razboi din lume, care duce pe umeri o recompensa de 5 milioane de dolari. Urmarit pentru masacrarea a mii de musulmani, Vulpea se ascunde undeva, pazit mai mult de mituri decat de garzi si, da!, Hunt stie unde e.
    Alaturi, asadar, de Duck si printr-o eroare de moment, de Benjamin Strauss (Jesse Eisenberg) – fiul vice-presedintelui retelei de stiri la care a lucrat, Hunt porneste in cautarea celui mai mare interviu din cariera sa. Calatori intr-o fresca descrisa de Simon ca un tinut inglodat in “saracie si fantome”, cei trei traiesc momente si stari din cele mai diverse; pana cand Duck si Benjamin afla de adevaratul plan al lui Hunt si au un impact dur cu groaza.
    Bogat in simbolistica – “The Fox” vaneaza vulpi in padure, Simon Hunt (to hunt – a vana, in engleza) devine din vanator de stire, vanator de subiect al stirii – “The Hunting Party” oscileaza in diferite registre. Insa, detasat de secventele intr-adevar amuzante, de cadrele “brute” prin durerea si realitatea pe care le exprima si de povestea in sine, filmul expune in final mersul “rotitelor” actualei ordini mondiale: trei dintre cele mai puternice entitati politice si militare ale globului – CIA, NATO si ONU – nu “au reusit” sa-l gaseasca pe unul din cei mai vanati criminali de razboi pe care trei jurnalisti l-au descoperit in doua zile.

    “The Hunting Party” – anumiti oameni trebuie “prinsi” intr-un anumit context, de anumiti “legiuitori”.

Written by