Eu dau impulsul mintii ca mi-e foame

 

Suntem eroi intr-o epoca a cancerelor si a bolilor pentru care medicina nu a gasit inca un leac. Alimentatia sanatoasa ar trebui sa fie prioritara pentru noi toti. Cu toate acestea, de multe ori ignoram acest aspect in favoarea gusturilor puternice, artificiale si nesanatoase. 

Cine este seful organismului nostru, cum am ajuns intr-un faliment al sanatatii sau daca mai putem prinde suta de ani sunt intrebari la care ne va raspunde Doctor Paraschiva Cornea, medic-primar, Medicina de Familie.

 

"Nu exista boli ale batranetii."

1. Omul mileniului III mai poate ajunge pana la 120 de ani?

Nu exista nici cea mai mica o indoiala ca   un om care s-a nascut cu o constitutie sanatoasa nu poate trai cel putin pana la varsta de 120 de ani, asa cum afirma geneza (6:3). Adevarul este ca nu exista boli ale batranetii.

2. Daca nu exista boli ale batranetii, de ce intalnim atat de multi batrani la consultatii in spitale si la cozile farmaciilor?

Din cauza alimentatiei nesanatoase. Cine  incepe sa manance sanatos inca din copilarie si isi face un obicei  in dieta zilnica  este imposibil sa se imbolnaveasca grav.

3. Care este punctul zero de la care incepem sa neglijam sanatatea?

 Din pacate, copilaria este raspunsul. Copiii din societatile occidentale moderne sunt hraniti in mod deficitar. Mai multe mame nu ii alapteaza la san atunci cand sunt mici. Cel mai adesea, tocmai din cauza lipsei de vitalitate necesara pentru a produce laptele matern, cel mai bun aliment din lume pentru bebelusi. Copiii sunt hraniti cu biberonul, oferindu-li-se un produs conservat  alcatuit din faina alba rafinata, zahar si periculos de multa sare (cea din urma este letala pentru copiii mici.) In acest fel, criminalul abuz impotriva corpului fizic al copilului incepe inca de la nasterea acestuia. In aceste circumstante tragice, este normal ca mai devreme sau mai tarziu corpul sa se imbolnaveasca si sa sufere de o degenerare prematura.

 

"Eviati plombele cu mercur si pastele de dinti cu fluor."

4. Situatia este una ingrijoratoare daca citim statisticile. Putem spune ca ne aflam in falimentul sanatatii?

Daca dorim sa intelegem mai bine ce inseamna starea de sanatate si cum poate fi pastrata ea, trebuie sa incepem de la a-i privi pe cei din jurul nostru si, desigur, datele sociologice. In fiecare zi, 25 de milioane de americani sunt internati in stare grava in miile de spitale din tara. Desi in SUA exista 150 000 de dentisti, acestia nu reusesc sa faca nici 10 % din lucrarile dentare de care au nevoie americanii. Apropo de aceste lucrari, sfatul nostru, al medicilor, este sa  evitati plombele cu mercur, foarte toxic de altfel  si pastele de dinti cu fluor.

5. Cum putem preveni imbolnavirea?

Din fericire, o scurta informare legata de fiziologie, sanatate, dieta ne poate salva de la falimentul sanatatii. Ignoranta in a studia este un dusman chiar mai crunt decat excesele  alimentare. De aceea este esential sa ne informam cum putem sa ne pastram pretioasa stare de sanatate. Nimeni nu-si poate incarca organismul cu toxine, asteptandu-se apoi sa traiasca o viata lunga intr-un corp perfect care nu cunoaste durerea, oboseala si batranetea.

6. Ce dieta recomandati?

Daca doresti sa te bucuri intr-adevar de o sanatate perfecta, de putere, de vitalitate si de un corp suplu si in forma de care sa te simti mandru, incepe de acum sa colaborezi cu mama natura si nu te mai impotrivi ei. Primul pas ar fi renuntarea  la vicii: fumatul, cafeaua, bauturile carbogazoase in special, alcool, mancaruri de fast-food si dulciuri. Obligatoriu micul dejun, obligatoriu pranzul si seara fructe. Adopta o dieta sanatoasa simpla si naturala.

 

"Corpul nu gandeste."

7. Cine este seful organismului nostru?

Lasa-ti mintea sa-ti guverneze corpul, pentru ca cel din urma nu gandeste! Eu dau impulsul mintii ca mi-e foame. Stomacul accepta orice hrana–i oferi. De aceea, sunt importante bunul simt si constiinta starii de sanatate.

8. Unde gresim noi, dar nu ne dam seama?

Multi oameni ajung sa creada ca partea cea mai frumoasa a vietii a trecut. A doua jumatate a vietii poate fi infinit mai frumoasa decat prima. Daca ai grija in prima parte a vietii, in tinerete,  sa mananci, sa traiesti sanatos cu un regim de viata, atat dieta, a doua jumatate a vietii poate fi infinit mai frumoasa decat prima.

 

"Autointoxicarea otraveste trupul si mintea."

9. Care este cel mai mare dusman al omului?

Victor Hugo spunea ca a ajuns sa considere autointoxicarea (auto-otravirea) ca pe cel mai mare dusman in lupta pentru longevitatea care depaseste batranetea. Aceasta autointoxicare  otraveste in egala masura atat trupul cat si mintea.

10. Ce este autointoxicarea si cum o putem evita?

Retineti acest principiu si reflectati asupra lui: autointoxicarea este cel mai mare dusman al starii de sanatate perfecte. Ea reprezinta principala cauza a tuturor bolilor majore, caci orice boala incepe cu un flux  sanguin otravit. Astfel, apar afectiunile inimii, arterelor , ficatului, rinichilor si incheieturilor. Un alt dusman al starii de sanatate este supraincarcarea stomacului si a  sistemului digestiv, dandu-i de lucru inainte de a fi apucat sa termine de digerat masa precedenta.

11. Ce este fluxul sanguin?

 Fluxul sanguin este raul vietii. Atunci cand este otravit, el conduce la imbatranire prematura intr-o masura mai mare decat toate celelalte cauze la un loc. De aceea, pastrarea puritatii si sanatatii sangelui inseamna deja castigarea bataliei pe jumtate.

 

"Mesele regulate nu reprezinta o prioritate."

 12. Recomandati mesele regulate?

Multi oameni sunt invatati de mici, chiar daca nu le este foame, sa manance la ore regulate. De aceea, ori de cate ori vine ora mesei, ei se indoapa automat cu mancare. Aceasta conceptie este gresita si  infirmata la ora actuala de catre stiinta.  Supraincarcarea sistemului digestiv este foarte nesanatoasa.

13. Alimentatia excesiva este singurul factor care ne poate afecta sanatatea?

Chiar si persoanele care nu se supraalimenteaza, dar care consuma  alimente in cea mai mare parte  nesanatoase, tot ajung intr-o stare grava.

 

 De ce sa nu ne bucuram de viata pana la 120 de ani fara durere, fara suferinta, plini de vitalitate si energie, informandu-ne si studiind tot ce se poate in ceea ce priveste  alimentatia sanatoasa?!  Secretul este informarea.

 

 

 

 

Written by