Imaginea de pe panza. Interviu cu Linda Stanescu

Inainte de opera, pictorul, ca orice creator, cunoaste reveria  mediativa, reverie care mediteaza la natura lucrurilor. Cu aceste cuvinte descrie Bachelard omul care isi pune imaginatia pe panza.

Pentru acest interviu am ales o pictorita ce cu mult talent si daruire contureaza in fiecare tablou o alta imagine. Din intreaga discutie am vrut sa aflu ce sta in spatele procesului creativ si ce inseamna munca de pictor.

Linda Stanescu  a absolvit Sectia de Arhitectura Peisagera in cadrul Facultatii de Agronomie, dupa care a absolvit si masterul “Tendinte, Actualitati si Tehnologii noi in Amenajarea de Interior si Design interior (TAI)” din cadrul Facultatii de Arhitectura “Ion Mincu”, Bucuresti.

Cum ai pornit pe acest drum?

Am facut un master in speranta ca voi lucra in design interior dar cum in Romania aceasta ramura nu este atat de dezvoltata, nu prea ai unde sa lucrezi in domeniu decat  daca ai posibilitatea sa iti faci tu firma ta, sa lucrezi  pentru tine. Toti iti cer sa muncesti pentru ei, in folosul lor, impunandu-ti un anumit mod de lucru – simplist si ordinar, oprindu-te intr-un fel din elanul cu care pornesti la drum.

Pictura a inceput ca hobby sau ca un domeniu pur si simplu in care ai vrut sa lucrezi?

Bineinteles, a inceput ca hobby. Ce am invatat in facultate, prin diverse materii m-a ajutat sa imi dau seama ca asta vreau sa fac. Cand eram mica nu imi placea sa pictez,  daca aveam de ales intre pictat si desenat, alegeam desenatul. In facultate mi-am dat seama ca este chiar placut sa pictez si mult mai interesant decat desenatul, pentru ca poti sa pictezi ce iti imaginezi, poti sa visezi.

Deci in facultate ai descoperit ca iti place si vrei sa urmezi acest drum?

Da, in facultate. Aveam cursuri de Reprezentari si compozitie, in care ieseam foarte des in natura, mai ales in gradina botanica a facultatii, iar intr-o ora in care nu aveam starea necesara sa lucrez, am desenat ceva mai abstract  iar profesorul a apreciat lucrarea mea, incurajandu-ma. Asta mi-a dat impuls, si mi-am dat seama ca as putea face ceva. Am inceput cu lucrari simple care nu iti cereau o concentrare foarte mare.

Nu te-a speriat ideea vietii de artist?

Nu, pentru ca mereu mi-am dorit asta. Desi bunicii mei – am fost crescuta de bunici – s-au impotrivit gandindu-se ca nu e viitor. Isi doreau sa fiu contabil sau inginer. Este o viata libera, asta imi place foarte mult, nu iti impune nimeni ce sa faci, poti fi visitor. Insa momentan nu pot spune ca duc o viata de artist. Inca, am un job la care ma duc zilnic 8 ore.

Cum iti alegi sussele de inspiratie?

Nu pot spune ca mi le aleg. Este totul liber. Ma inspir din natura, din viata de zi cu zi, din imagini vazute pe internet, din excursii, din poze, sau poate pur si simplu dintr-un vis.

Cum vinzi tablourile?

Pe site-uri dedicate handmade-ului ca Breslo, pe pagina mea de pe Facebook, in mare parte pe internet dar si la targurile de handmade care se organizeaza in Bucuresti.

Este profitabila aceasta munca?

Asa si asa. Incat sa iti acoperi materialele, sa simti ca ai un confort psihic, sa simti ca cineva iti apreciaza munca.

Lucrezi pe comenzi?

Da, si tablouri si martisoare. Oamenii dau comenzi si apoi revin, asta este una din cele mai mari satisfactii.

Ce iti place sa pictezi cel mai mult?

Apusuri. Pentru ca sunt foarte calde si colorate, imi place tot ce este colorat, apusul oferind o gama variata de culori. In rest am pictat si chestii fantastice, nu aleg doar un domeniu din care sa ma inspir.

Pictorul preferat care este?

Van Gogh. Este preferatul meu, ma fascineaza viata lui, opera lui, culorile folosite de el, totul.

De care tablou esti cel mai mandra?

De cel cu maci. Care este la a treia reproducere; prima oara l-am facut pe un placaj, l-am vandut acum vreo 5 ani. Si sufletul mi-a ramas la el, oamenii au fost foarte atrasi de el, de aceea il pot numi preferatul meu.

Iti doresti expozitia ta?

Sigur. Mi-ar placea o expozitie, una in care sa am contact cu oamenii, sa interactionez, sa vorbesc cu ei.

Care este cel mai mare vis a tau?

Sa traiesc din asta, sa fac asta zilnic, asta este cea mai mare dorinta a mea.

 

Pe Linda o puteti gasi atat pe Facebook:  www.facebook.com/LiyndaHandmade  cat si pe blogul sau : http://handmadelinda.blogspot.ro/

 

 

Written by