Istorie pe verticala: Levi Strauss, raspunsul pentru originea blugilor

Probabil ca ii aveti chiar acum cu voi. Au spart orice bariera sociala si s-au asezat in sifoniere in lumea intreaga. Au devenit cei mai populari chiar daca sunt o bucata de material vopsit. Cand vorbim despre ei, le spunem "blugi", "blue jeans" sau, simplu, "jeans". Iar asta se intampla datorita unui singur om: inventatorul Levi Strauss, cel care ar fi implinit 183 de ani pe 26 februarie.

In multimea brandurilor care vand azi blugi, Levi Strauss este raspunsul pentru originea blugilor. Datorita inventatorului german, blugii au devenit cea mai purtata piesa vestimentara care a facut istorie pe verticala.

Levi Strauss pentru romani

Desi Levi Strauss este un nume care a propulsat purtarea blugilor, magazinele Levi’s din capitala nu au amintit in niciun fel de ziua de nastere a parintelui marcii. In plus, unii dintre bucuresteni nu stiu cine a fost Levi Strauss, altii pomenesc instant brandul Levi’s, iar cateva persoane si-au amintit de vremurile comuniste cand tanjeau dupa o pereche din denim.

"Cand cineva isi cumpara blugi, ne miram si vorbeam despre respectivul de parca si-ar fi luat casa. Ne era drag sa avem blugi, nici vorba sa-i purtam zi de zi. Ii tineam pentru ocazie ca pe o rochie de matase", spune o femeie, amuzata de perioada ceausista in care te puteai lauda cu o pereche de blugi. "Era filmul ala, Dallas, si noi vedeam atunci ca actorii purtau blugii ca salopete in grajduri. Ne era ciuda ca ei ii murdareau si noi ii tineam de buni", adauga femeia despre blugii pana purtati in tinerete. "Am auzit de Levi’s, erau si atunci Levi’s, dar erau scumpi. Eu dadusem 1500 lei pe o pereche. Si erau bani atunci, ca un salariu era de 2000", povesteste o alta femeie care isi cumparase primii jeans in 1984 din satul in care locuia atunci.

Croiala catre evolutie

Levi Strauss s-a nascut pe 26 februarie 1829, intr-o familie de evrei germani din Bavaria.  In anul in care a implinit 18 ani, s-a mutat cu mama si cu surorile lui in orasul New York, o schimbare venita dupa ce tatal sau, Hirsch Strauss, care castiga bani ca vanzator ambulant, a murit de tuberculoza. Aici, doi dintre fiii tatalui sau din prima casatorie se ocupau de propriul magazin de tesaturi, ceea ce a facut ca tanarul Levi de atunci sa devina parintele blugilor care ne imbraca si azi.

Astfel, Levi sau Loeb Strauss, cum era numit de fapt, a inceput sa fie interesat de comert. Asa ca prin1850 si-a urmat drumul profesional pana in California, unde tocmai erau descoperite minele de aur si unde Loeb se gandea sa vanda textile croitorilor. Pana la destinatie, o mare parte din textile fusese deja cumparata de calatorii de pe vapor.  Chiar si asa, cand a ajuns in California, un miner i-a cerut o pereche de pantaloni, moment in care proaspatul negustor si-a dat seama ca lucratorii au nevoie de haine care sa nu mai fie distruse de munca din mina. Cererile au inceput sa creasca pentru ca minerul s-a laudat colegilor de munca cu pantalonii din panza care nu se mai rupeau. Atunci, sub pseudonimul "Levi" cu care a devenit cunoscut, antreprenorul a extins afacerea fratilor vitregi cu un magazin cu ustensile pentru minerit si textile in San Francisco, California.

Cand istoria incepe sa se poarte…

O scrisoare il ajuta pe Levi Strauss sa se infiga bine in afaceri in 1872. Unul dintre clientii sai, Jacob Davis, croitor in Nevada, la care minerii isi duceau pantalonii ca sa le coasa buzunarele, s-a gandit la consolidarea buzunarelor cu nituri de cupru ca sa nu se mai desire. Doar ca Davis nu dispunea de cei 68 de dolari ca sa-si pantenteze ideea geniala inaintea altor croitori, asa ca i-a propus un parteneriat lui Levi. Pe 20 mai 1873, prin brevetarea ideii s-a deschis afacerea Levi Strauss & Co., unde au inceput sa fie fabricati pantalonii din denim cu nituri de cupru. Cusaturile galben-portocaliu, care au devenit de atunci o caracteristica a blugilor, au fost create pentru a se potrivi cu niturile.

In scurt timp, Levi a inventat eticheta mica rosie, pe care a pus-o la coltul buzunarului drept din spate. A fost prima data cand o eticheta a fost plasata pe exteriorul hainelor.

Timp de 20 de ani, Levi Strauss & Co. a fost singura companie autorizata sa produca haine prevazute cu capse. Abia in 1891, patentul a devenit domeniu public. Inventia a fost un mare succes. Cowboy-ii cumparau Levi's pentru ca rezistau plimbarilor, iar muncitorii erau multumiti ca materialul rezita murdariei si nisipului.

Aceasta perioada glorioasa a dat curs aparitiei altor companii concurente, Lee Cooper si Wrangler, si a inspirat casele de moda in asortarea blugilor cu alte piese vestimentare.

Levi Strauss a murit insa pe 26 septembrie 1902. Nu a avut copii, asa ca averea lui estimata atunci la sase milioane de dolari a inceput sa fie condusa de nepotii sai. Pentru reamintirea inventatorului, casa in care s-a nascut a fost transformata in muzeu.

Acum, brandul Levi’s este o reamintire constanta a inventatorului. Chiar si asa, Levi Strauss ramane omul datorita caruia, in prezent, o planeta intreaga ii poarta zilnic ideea, pentru ca blugii sunt o istorie care continua sa faca viitorul.

Written by