La multi ani, Bucuresti

Astazi se implinesc 553 ani de la prima atestare oficiala a orasului. Iata cateva lucruri inedite pe care nu le stiai despre Bucuresti.

 * Recensamantul din 1992 (trei ani de la caderea comunismului) inregistra, in Bucuresti un numar de 109194 de blocuri, 760751 de apartamente si 1803635 de camere. Acestea insumau o suprafata de peste 46,1 milioane de metri patrati de locuinta (34.3 metri patrati pe apartament).

* Actuala stema a Capitalei a fost creata in 1993, pornind de la stema stabilita in 1921. Ca elemente heraldice, contine un scut rosu in care este infatisat Sfantul Dumitru. Scutul este plasat pe pieptul unei acvile de aur, care poarta o cruce in cioc si o coroana deschisa desupra capului. Ciocul si ghearele acvilei au culoare rosie, purtand in gheara dreapta o sabie de argint cu maner de aur, iar in cea stanga un sceptru cu acelasi colorit. Intreaga reprezentare este plasata intr-un scut albastru, deasupra se afla o coroana cu sapte turnuri crenelate. Deasupra coroanei murale, se gaseste o acvila cruciata, in zbor deschis. Acvila face referire la originea latina a poporului roman si la continuitatea sa. Coroana deschisa, purtata de acvila, este coroana lui Mircea cel Batran, in vremea caruia orasul a devenit Capitala de tranzitie a Tarii Romanesti. Coroana murala, semn al centrelor urbane, simbolizeaza locul pe care orasul il ocupa in ierarhia administrativa a tarii. Cele 7 creneluri semnifica statutul de municipiu al Bucurestilor. Acvila cruciata in zbor deschis, plasata deasupra intregii compozitii, arata ca orasul a fost, inca din epoca feudala, „Cetate de scaun”.

* Bucurestiul a fost impartit in cinci zone – actualele sectoare de astazi, in anul 1830, in contextul Reformei administrative, cand se infiinteaza „Sfatul Orasenesc” (Administratia Publica Locala de astazi). In 1979, Bucuresti ajunsese deja la opt sectoare, moment in care a avut loc o noua reforma administrativa: sectoarele 1 si 8 s-au unit, rezultand sectorul 1, sectoarele 2 si 3 s-au unit, rezultand sectorul 2, sectorul 4 a devenit sectorul 3, sectorul 5 a devenit sectorul 4, sectorul 6 a devenit sectorul 5, iar sectorul 7 a devenit sectorul 6.

* Presedintele S.U.A. Bill Clinton si cel al Frantei, Jacques Chirac, au devenit cetateni de onoare ai Capitalei, printr-o hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, din 10 iulie 1997.

* Edward G. Robinson este unul dintre cei mai cunoscuti actori ai Epocii de Aur Hollywoodiene, mai ales pentru rolurile sale de gangster, precum Rico in „Little Caesar” sau Rocco in „Key Largo”. Putini stiu, insa, ca, inainte de a studia artele dramatice in SUA, Edward Robinson s-a nascut, in 1893, si a trait in Bucuresti. Numele sau original era Emanuel Goldenberg, si a ajuns in SUA impreuna cu familia, in anul 1903, dupa ce unul dintre fratii lui a fost atacat de o gloata antisemita. Robinson a fost inclus in topul American Film Institute, al celor mai mari 25 de actori din istoria cinematografiei Americane.

* Potrivit publicatiei Sunday Times, confuzia dintre Bucuresti si Budapesta se afla pe locul 5 intr-un top al confuziilor geografice. Pe primul loc este Palma de Mallorca, din Insula Mallorca, si Las Palmas, din Insulele Canare, pe locul al doilea: Lisabona, din Portugalia, si Lisburn, din Irlanda de Nord, pe locul trei: Amman, din Iordania, si tara Oman, iar pe locul patru este confuzia dintre Venetia, din Italia, si Viena, din Austria. Bucurestiu este adesea confundat de straini cu Budapesta, din Ungaria si nu putini sunt aceia care au cazut prada confuziei chiar pe scena. Intre acestia, James Hetfield, membru al trupei Metallica, sau cei de la Manowar. De asemenea, s-a mai intamplat acest lucru la concertul din 1990, al lui Michael Jackson, in 1995, la Iron Maiden, la Morcheeba in 2007, Lenny Kravitz in 2008 si Whitesnake, in acelasi an.

* Bucurestiul este orasul a numeroase recorduri. Astfel, aici a fost inregistrat cel mai mare juramant de reinnoire a casatoriei in grup, 305 cupluri sarbatorind nunta de aur (50 de ani de casatorie) reinnoindu-se s juramintele pe 7 iulie, la Primaria Sectorului 2. Tot aici a fost realizat, pe 5 octombrie 2009, de Jerry's Pizza, cel mai lung lant de pizza din lume, compus din 2 200 de pizza si avand o lungime de aproximativ 500 de metri (496 metri mai exact). Cea mai mare ciorba de cocosi internationali de rasa din lume a fost realizata, in Bucuresti, in aprilie, in cadrul unei expozitii de pasari si animale de colectie, care are loc pe Soseaua Pantelimon. Mall-ul Sun Plaza din Capitala a intrat in Cartea Recordurilor cu decoratiile sale de Craciun, din decembrie 2010, care au insumat la un loc aproape 500 000 de beculete (449 659). Bucurestiul a intrat in Guinness Book si cu cea mai lunga trena de rochie de mireasa, in cadrul unui eveniment organizat de Mariage Fest. Croitorii au realizat o trena de 2 750 de metri, doborand recordul precedent de 2 486 metri.

* In octombrie 1678, Serban Cantacuzino era pe fuga. Fusese acuzat ca unelteste impotriva domnitorului Gheorghe Duca si ca incearca sa preia intreaga putere. Pentru a-si salva viata, Serban Cantacuzino fuge din Bucuresti, dorind sa ajunga in Turcia, unde beneficia de sprijinul pasei. Fiind urmarit de oamenii lui Duca, se adaposteste timp de trei zile in Padurea Cotrocenilor, aflata dincolo de satul cu acelasi nume. In acele vremuri, padurea deasa a Cotrocenilor era un loc de refugiu pentru cei care doreau sa-si piarda urma, a talharilor si a nelegiuitorilor. In limbajul acelor vremuri, expresia „a te cotroci” insemna „a te ascunde”, „a-ti pierde urma”. De aici, si numele padurii. Serban Cantacuzino se intoarce la Bucuresti cativa ani mai tarziu, iar logofatul ridica, in Cotroceni, o manastire, intre anii 1680 si 1682, in semn de recunostinta fata de localnici si loc. Tot aici isi construieste palatul care, multi ani mai incolo, avea sa fie inlocuit de Palatul Cotroceni. (citeste mai departe)

Written by