Geniul Christian Dior

 

Se spune ca "moda anticipeaza , iar eleganta este o stare a spiritului…o oglinda a timpului in care traim , o traducere a viitorului , care nu trebuie sa fie niciodata statica". Sa fii cel care da trend-ul in moda nu este ceva usor. Iti trebuiesc ani de meditatie, idei geniale care sa prinda la public. Iti trebuie imaginatie pentru a face creatii atat de bune incat ele sa se vanda in primele secunde de cand au aparut. Trebuie sa fi cel pentru care fiecare moment conteaza. Moda dicteaza trandurile, influenteaza comportamentul uman, infrumuseteaza viata.

Despre Christian Dior, s-au scris multe de-a lungul vremii. Pagini intregi au elogiat geniul care putea sa anticipeze nu numai ce vor femeile in prezent, ci si ce vor acestea in viitor. Cenzurat din cauza extravagantei, copilul rebel al modei a renuntat la armata pentru a-si urma visul. A crezut in imposibil si asta l-a facut ca la nici 107 ani de la moartea sa cada in anonimat.

Personaj de poveste, Dior, nu a fost mediocru, nu a respectat tiparele anilor ’50, a fost magnific, fabulos. Inspiratiile sale au venit din cele mai nebanuite locuri, acolo unde imaginatia a intalnit fantezia. Dior nu a avut o copilarie fericita, si-a pierdut mama si fratele la scurt timp dupa mutarea sa in Franta. A gasit sprijin intr-un prieten care i-a oferit o camera. O camera simpla, cu un decor modest. Acolo a inceput sa creeze palarii si rochii pentru doamnele societatii. Lucrarile sale au fost un real success, ajungand sa-si formeze o clientela selecta. A deschis magazine pe tot continentul, are mii de angajati si numai in anul mortii sale numarul de magazine deschise a atins 24. In fiecare an un mare show marcheaza disparitia sa timpurie de pe pasarela modei.

Culoare si stil

Pentru el culorile erau fabuloase daca erau folosite cu grija. Inspiratia venea din lucruri simple. Un camp cu flori, o bijuterie, un accesoriu. Pe baza lor facea minuni. Lucrarile sale aveau romantism, combinat in acelasi timp cu modernitate si extravaganta. Christian Dior a fost revolutionar! Iar ce a urmat dupa, sunt numai roadele muncii sale.

In 2012 la conducerea casei a ajuns Raf Simons. Noua colectie Dior a ridicat moda la rang de arta. Colectia a fost inspirata din motive orientale, aducand laolalta piese unicat, care se remarca prin calitatea materialelor si spectaculozitate. Culorile folosite sunt pline de extravaganta. Intreaga colectie aminteste de primul creator.

Simbolurile intalnite pe podurile mari ale modei, sunt intalnite cu precadere in produsele de parfumerie si machiaj. Isi pastreaza cu atentie nota de mister si unicitate.  Funda pe care Dior o considera intispendabila oricarei piese vestimentare a ajuns sa apara si pe sticlele de parfumerie a casei. In 1940 s-a lansat Miss Dior, primul parfum dintr-o serie de succese. Au urmat apoi altele care au cucerit piata si au schimbat total perspectiva oameniilor asupra mirosurilor.

 

Written by