Stelele romanesti de la Hollywood onoreaza festivalul de film de la Medias

Medias Central European Film Festival, care va avea loc in perioada 2-8 septembrie 2012, isi propune, la cea de-a doua editie, sa aduca un omagiu actorilor de aur care au dus numele Romaniei la Hollywood: Jean Negulesco, Johnny Weissmüller, Edward G. Robinson, dar si Maia Morgenstern si Marcel Iures etc.

Dupa ce, anul trecut, la prima editie, Medias Central European Film Festival a avut drept tara invitata Israelul, actuala editie propune o dubla provocare: cea mai puternica industrie cinematografica a lumii fata in fata cu actorii romani care, de-a lungul unui secol de cinema, au reusit sa cucereasca regizorii de peste Ocean, patrunzand in lumea marelui ecran chiar in imperiul filmului, la Hollywood.

In acest context, publicul cinefil va avea ocazia sa reintalneasca stelele din epoca de aur a marilor productii (Jean Negulesco, Edward G. Robinson, Johnny Weissmüller, Harvey Keitel), dar si cu nume mari ce au cucerit mai recent Hoolywoodul si publicul, precum Maia Morgenstern sau Marcel Iures.

 

Regizorul, scenaristul si producatorul Jean Negulesco s-a nascut pe 26 februarie 1900 la Craiova si, dupa Primul Razboi Mondial (perioada in care a lucrat ca cercetas voluntar pentru Crucea Rosie), a plecat la Paris pentru a studia economie si pictura. In cercul artistilor avangardei pariziene (Brancusi, Modigliani, Soutine), Negulesco a fost mult timp… pictor peisagist. Intr-o schimbare radicala de cariera, dupa 1927, Negulesco a intrat brusc dar stralucitor in lumea filmului, intai ca scenarist si asistent de regie la filme de mare succes precum „Captain Blood” si „A Farewell to Arms” (ecranizare a romanului lui Ernest Hemingway), iar mai apoi, ca regizor si producator.

 Edward G. Robinson (calificat de Institutul American de Film in lista celor mai buni 25 de actori la nivel mondial) a debutat in actorie in 1913 si, incepand cu 1915, nu a mai parasit Broadway-ul. Celebru in Epoca de Aur a Hollywood-ului, Robinson a ramas in memorie cu nemuritoarele roluri de gangster precum Rico din primul sau mare succes, „Little Caesar”, sau Rocco, din „Key Largo”. In 1973, lui Robinson i s-a acordat un Oscar postum pentru intreaga cariera.

Portretul Edward G. Robinson din cadrul Festivalului de Film de la Medias 2012 il veti regasi in 11 pelicule de mare succes.

 

Johnny Weissmüller, originar din Timisoara, la varsta de numai sapte luni a emigrat impreuna cu parintii in SUA. Bolnavicios de fel, Johnny a fost sfatuit de un medic sa se apuce de inot. Asa a devenit de cinci ori campion olimpic la inot (1924-1928 ) si, uluitor, detinatorul a 67 de titluri mondiale si 52 de titluri nationale. A detinut recordurile la stilul liber la toate probele de la 100 de yarzi la jumatatea de mila si a fost primul om care a inotat 100 metri in mai putin de un minut. Peformantele sale, dar si fizicul cuceritor l-au calificat drept actorul perfect pentru nemuritorul Tarzan. Johnny Weissmüller va fi prezent la Medias gratie unui personaj de acum legendar pentru cea de-a saptea arta, in filmul regizat de Cedric Gibbons, in 1934. (citeste mai departe)

Written by