In fata destinului trebuie sa apari cat poti tu de frumoasa. Coco Chanel

Eleganta tine de finetea fiecarei femei si de aerul delicatetei pe care il transmite. Fiecare dintre noi intelege eleganta prin tocuri, accesorii, dantela, saten sau pur si simplu un ansamblu. Ce inseamna de fapt un stil impecabil si eleganta desavarsita, aflam prin viata si creatiile inovatoarei Coco Chanel.

Gabrielle Bonheur Chanel s-a nascut in 1883 in Saumur, un orasel de langa Paris. Gabrielle a fost crescuta de doua matusi, pe un domeniu retras din provincia Auvergne. Afectata de moartea mamei si de abandonul tatalui, ea a sustinut mereu ca Auvergne este locul nasterii sale. Petrecand un timp intr-o manastire, maicile i-au oferit un post de croitoreasa pentru a reusi sa aiba propriul venit. Gabrielle Chanel a refuzat postul de cusatoreasa parasind orfelinatul.

Alege un cu totul alt drum, iar in 1905 s-a angajat cantareata in cabaretul La Rotonde, frecventat de membrii regimentului de cavalerie a Frantei. Acolo, cu vointa ei sau nu, si-a luat numele de scena Coco. Tanara dansatoare insa avea deja in viziunea ei noua imagine de femeie independenta de barbati: o femeie libera, revolutionara, moderna si mai ales  avangarda. Un aspect ce este imposibil sa il omitem  este ca Chanel a fost una din primele femei ce a avut curaj sa poarte pantaloni.

Ajungand in Paris, descoperind succesul si aplauzele, Coco Chanel s-a adaptat rapid la viata indestulata din Paris si a descoperit gusturile si tabieturile unei femei ce isi traieste viata prin capricii. Folosindu-se de averile  amantilor sai,  Etienne Balsan si, mai apoi, Arthur  Capel, un jucator de polo extrem de bogat, Coco Chanel si-a deschis in Paris, in 1913, primul ei magazin de palarii. Simple, rafinate, fara pene, fara zorzoane. Doar materiale de calitate, simplitate si frumusete.

Cu o avere personala estimata la 15 milioane de dolari, in mare parte obtinuta din vanzarile primului si celui mai celebru parfum creat de casa Chanel, Coco merge mai departe pe drumul celebritatii si al aplauzelor. Nu si-a dorit niciodata o familie, sau nu o casnicie banala. Nu a crezut in institutia numita casatorie ci doar si-a dus rolul de mentor in domeniul modei si a reusit. A daramat mentalitati, a distrus mituri si a creat un nume ce nimenui nu ii este strain.

Gabrielle Chanel moare la varsta de 87 de ani, intr-o duminica, in apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris.  Insa brand-ul Chanel este nemuritor si va fi asa, in continuare, pentru multe generatii.

 Si sa nu uitam mottoul originalitatii, oferit de aceeasi doamna a modei „Pentru a fi de neinlocuit, trebuie sa fii diferit.”

Written by