Mirajul postmodernismului

La sfarsitul anului trecut ma gaseam intr-un atelier de pictura, in mijlocul celei mai crunte si inaltatoare dezordini creatoare, purtand o discutie cu doi prieteni. Rastigneam impreuna manifestarile scarboase ale sceleratilor contemporani ce se intituleaza cu un tupeu abject artisti post-moderni, in special in artele plastice si literatura. Identificam atunci probabil cea mai oripilanta crima savarsita de astfel de oameni, respectiv deturnarea atentiei consumatorilor de la opera de arta in sine la spectacolul ieftin si de un talent simulat al “creatorului”.

Am rememorat de curand intreaga discutie, plasata de aceasta data in cadrul muzicii, in momentul in care am identificat manifestarea autohtona a unui stil ce prin natura sa lupta impotriva criminalitatii post-moderne. Cuantune este o trupa romaneasca ce abordeaza stilul Nu Jazz, si o face cu mare succes. Nu Jazz s-a individualizat la sfarsitul anilor ’90 ca mixtura intre elementele Jazz-ului si improvizatii Dance, Funk, Soul sau electronice. Fiind un stil experimental, ce acopera o plaja larga de variatiuni, isi asuma totusi o misiune universala: sa fie tributar creatiei muzicale in sine, nu dexteritatii artstilor ce o interpreteaza. Spre deosebire de Acid Jazz, un stil inrudit ce imbina Jazz-ul clasic cu tonalitati la fel de clasice de Rythm & Blues, Funk sau Soul, Nu Jazz are un caracter mai temerar, apeland la un Jazz mai eteric, senzual, alaturi de incercari electronice cat se poate de inovatoare. In concluzie, avem in fata arta asa cum trebuie sa fie: cercetatoare de nou, fundamentata pe reinterpretarea originala a clasicului, preocupata de sine insasi, nu de cei ce o creeaza.

Revenind la Cuantune, va recomand entuziast melodia Stand up on your feet. O creatie complexa si autentica, energica pe tot parcursul sau, ne infatiseaza alaturarea unor stiluri aparent divergente si un tempo ascendent. Cruxfader deschide piesa cu o impreunare ludica de Hip Hop si R’n’B, facandu-i ulterior loc lui Elizabeth ce isi etaleaza vocea imbucuratoare intr-o maniera cel putin la fel de ludica. In opinia mea, cei doi creeaza ambianta perfecta pentru cand ne trezim spre seara si ne pregatim grabnic pentru o noua petrecere cu prietenii apropiati.

Written by