Sahul romantei, la Targoviste

Cea de-a 44-a editie a festivalului romantei, „Crizantema de Aur”, a debutat aseara, la Targoviste, intr-un decor impresionant. Casa de Cultura a Sindicatelor din fosta cetate de scaun a Tarii Romanesti a imbracat straie de gala, iar atmosfera le-a amintit tuturor de basmele copilariei.

                Oameni trecuti de prima tinerete, adolescenti, dar si elevi de gradinita, cu totii au luat parte la festivitatea de deschidere a unuia dintre cele mai longevive festivale ale muzicii romanesti. Tema editiei de anul acesta este competitia, astfel ca la ora 17:00, publicul a putut asista la o parada a costumelor, in cadrul careia piesele de sah, de la nebuni pana la regina, au capatat trasaturi umane, spre incantarea celor prezenti. „Este genul acela de atmosfera misterioasa, dar relaxanta in acelasi timp. Ideea de a imbraca oameni in piese de sah intr-un decor atat de atractiv mi se pare foarte interesanta”, spune Mihai Ionita, unul dintre adolescentii ce au ales sa isi petreaca seara de joi  intr-o „ambianta placuta”, asa cum tot el marturiseste. In holul de la „Sindicate” au fost amenajate o mini-cofetarie si un mini-bar, ambele deschise publicului, la fel ca si expozitia celui mai rapid caricaturist din lume, Stefan Popa Popa's. 

                Intr-o Sala mare arhiplina, pe scena au urcat zece concurenti de la sectiunea interpretare, in timp ce operele inscrisilor la sectiunea creatie au fost interpretate de alti sase artisti. Sonorizarea a fost una impecabila. Surpriza serii a fost Ramona Badescu, cea pe care oamenii se asteptau sa o vada de abia astazi, cand olteanca va reprezenta chanzonetta din Roma in cadrul serii dedicate „prietenilor romantei”. Totusi, cunoscuta artista a cantat melodia compusa de Cristel Badescu, tatal sau, concurent la categoria creatie. Gazdele au fost, anul acesta, marele actor Eusebiu Stefanescu si tanara actrita Antonia Ionescu Micu. Juriul s-a declarat incantat de cele petrecute la Targoviste, prin vocea presedintelui sau, marea soprana Felicia Filip. Aceasta a declarat: „Cand imi voi scrie autobiografia, Crizantema va fi cel mai frumos si reprezentativ buchet din ea. Ca de fiecare data, organizatorii gasesc ceva nou si frumos pe care sa-l propuna ca o poveste a sufletului romanesc. Anul acesta imi doresc sa fie tinerete, frumusete, iubire si armonia muzicii”.

                S-a pus punct primei etape a festivalului de abia catre miezul noptii, pe acordurile de jazz ale trupei Deva, dupa un recital de exceptie al targovisteanului Vlad Mirita, alaturi de invitatii sai, baritonul Iordache Basalic si tenorul Florin Georgescu.

                Spectacolul a putut fi urmarit si de afara, pe un ecran urias, amplasat la intrarea dinspre Parcul Mitropoliei. Totodata, cei ce nu s-au incumetat sa mearga prin frig, au putut urmari spectacolul pe frecventele a doua dintre televiziunile locale.

Written by