The Dark Knight Rises – muzica

FOTO: www.criticspeak.com

In incercarea disperata de a evita downloadarea unui torrent de proasta calitate si de a urmari filmul la cinema in 3D, am decis sa imi temperez entuziasmul urias privitor la The Dark Knight Rises (TDKR) si sa fac auditie la coloana sonora a peliculei.
Proasta decizie, in conditiile in care temperare am cautat. Nimic mai tulburator, mai infricosator si mai tenebros ca acest OST (Original Sound Track – coloana sonora) al celui de-al trei-lea film Batman.
Hans Zimmer – autorul coloanei sonore – este cel care s-a implicat si in muzica celorlalte doua productii ale trilogiei lui Chris Nolan. Daca in primele doua a lucrat alaturi de James Newton Howard, in TDKR Zimmer a compus singur identitatea muzicala.
Si ce identitate! Cele 15 melodii ale OST-ului te smulg, odata ce ai dat Play, din lumea ta si te trantesc in lumea lor. Chiar acolo, iti simti spiritul alaturi de Batman, parca te incordezi cand ti-l imaginezi pe impunatorul Bane si te tulburi la scenele apocaliptice de lupta pe care sunetele ti le induc. Si cred sincer ca acest OST trebuie ascultat inainte de a vedea filmul, pentru o experienta la zenit. Este, practic, povestea peliculei – in sunete. Si e fascinant sa lasi urechile sa-ti fie ochi. Ii inchizi si inspiri adanc, in timp ce degetele mainilor devin dirijori fluizi si pasionanti.
Ceea ce este aceasta auditie, este un test emotional. Daca, ascultand, nu simti ca-ti tresalta pieptul, ca inima o ia la galop, ca ochii se inchid si lasa creierul la cheremul urechilor si daca nu simti macar un strop de nostalgie, drama, indignare, ura, frustrare, furie, lupta, speranta – atunci te confrunti cu marea probabilitate de a fi instrainat emotional.

Pentru ca aceasta coloana sonora este chiar atat de puternica auditiv si, pentru cei capabili, vizual. Pentru ca aceasta curgere de sunete isi depaseste conditia comerciala implicita si atinge acea parte din noi vesnic indecisa, inamovibila, inexplicabila – umana.

 

Written by