Doamne de poveste- Ana Aslan – o viata in cautarea elixirului tineretii

Ana Aslan, medic specialist in gerontologie, a reusit sa revolutioneze cercetarile medicale in ceea ce priveste intarzierea procesului de imbatranire, prin prepararea vitaminei H3, ce sta la baza dezvolatrii produselor din gama Gerovital, produs geriatric ce a fost brevetat in peste 30 de tari. De produsele sale pe baza de procaina s-au bucurat personalitati cunoscute la scara internationala precum: Marlene Dietrich, Charlie Chaplin sau Kirk Douglas.

 

            Ana Aslan se naste pe 1 ianuarie 1897, la Braila, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai  familiei Aslan, o familie de intelectuali. Acesata isi pierde tatal la varsta de numai 13 ani, fapt pentru care va fi nevoita sa parasesca orasul sau natal pentru a se muta in Bucuresti, unde va urma cursurile Scolii Centrale. Primul sau vis in ceea ce priveste cariera sa este acela sa devina pilot, chiar reusind sa zboare cu un mic aparat de zbor. Dupa terminarea liceului, abandoneaza visul de a deveni pilot si se reorienteaza catre medicina, alegere pentru care mama sa se declara total impotriva. Amenintand ca va incepe greva foamei daca nu este lasata sa isi urmeze alegerea, pana la urma se inscrie la Facultatea de Medicina din Bucuresti.

            In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial ingrijeste soldatii din spitalele militare improvizate in spatele frontului de langa Iasi. Dupa absolvirea Facultatii de Medicina este numita preparator la Clinica II din Bucuresti, condusa in acea vreme de Profesorul Daniel Danieolpolu, care ii va deveni ulterior si indrumatorul sau pentru teza de doctorat.

            Urmatorii ani va avea o activiate atat didactica, cat si practica, in spital, la Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti si la Clinica Medicala din Timisoara. Din anul 1949 este numita seful Sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie, fiind totodata punctul de plecare in cariera sa de gerontolog. Primele sale experimente cu procaina  in tratarea afectiunilor reumatice, le realizeaza in cazul unui student aflat intr-o criza de artroza. Obtine rezultate pozitive si continua cercetarile intr-un azil de batrani, unde va folosi tratamentul cu procaina in tratarea si prevenirea tulburarilor distrofice la persoanele in varsta. De data aceasta rezultatele obtinute sunt remarcabile.

            Intre anii 1946 si 1956, dupa numeroase experimente si cercetari prepara vitamina H3, folosita in prepararea produselor Gerovital. Acesta va fi prezentat lumii medicale internationale in anul 1956, la Congresul European de Gerontologie de la Basel, fiind premiat cu Premiul International si medalia Leon Bernard.

            Ana Aslan devine, astfel, unul dintre pionerii gerontologiei prin crearea Gerovital H3, fiind un produs biotrofic original romanesc si totodata primul medicament creat pentru a intarzia procesul de imbatranire. Cercetarile insa, nu se vor opri aici, urmand ca in anul 1980 sa creeze impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, un nou produs geriatric numit Aslavital, care contine pe langa procaina si un factor activator si antiaterogen.

            Ana Aslan nu s-a oprit numai in a preveni si trata tulburarile distrofice la persoanele in varsta, ci a si infiintat un camin de batrani care se numea Stationarul de lunga durata, aflat in functiune mai bine de 30 de ani. Acest loc oferea batranilor singuri, parasiti de familie, fara locuinta conditii de viata decente, dar si o familie. Acest lucru va atrage o atentie negativa din partea sotilor Ceausescu, mai ales ca Ana Aslan refuza categoric perceperea unei taxe de la locuitorii asezamantului. Astfel, Colegiul de Partid o va da in judecata pe Ana Aslan, cerandu-i suma de un milion si cinci sute de mii de lei, reprezentand contravaloarea taxei pe care ar fi trebuit sa o plateasca pacientii pana in anul 1978 de la infiintarea lui in 1952. Ana Aslan va fi chemata prin tribunale timp de aproximativ sapte ani, fiind achitata cu doar 5 luni inainte de moartea sa in anul 1988. Suma imputata acesteia de Colegiul de Partid era nejustificata, in conditiile in care la acea data metodele de tratament inovative ale Anei Aslan trecusera granitele, aducand statului roman un profit annual estimat la 17 milioane de dolari.

            Ana Aslan se stinge  pe data de 19 mai 1988, la Spitalul Elias in urma unui cancer de colon, care initial se credea ca este intr-o faza incipienta si in urma unei infectii cu Piocianic, luat din spital. Desi cunoscuta si admirata in intreaga lume pentru rezultatele sale in medicina, acesteia ii sunt refuzate ultimele dorinte de catre Elena Ceausescu si anume: inmormantarea cu preot, alaturi de mama si fratele sau in cripta Kalindera-Danielopolu, aceasta fiind inmormantata la Cimitirul Bellu din Bucuresti, fara preot si si fara lumanari.

Written by