Ion Sadoveanu- un patriot dedicat

Ion Sadoveanu este pseudonimul literar al prozatorului Iancu Leonte Marinescu. Deopotriva dramaturg  si eseist, Sadoveanu s-a nascut la 15 Iunie 1893. Opera sa analizeaza profund natura umana in stil balzacian si demonstreaza cate potentialitati nelimitate ascunde inca structura epica traditional romaneasca.

Inceputurile

Ion Sadoveanu s-a nascut la Constanta. Interesat de filosofie de la o varsta frageda o studiaza atat la Bucuresti cat si la Paris. Impresionat de Paris, atunci cand se intoarce in tara, in 1921, fondeaza impreuna cu T. Vianu cercul “ Poesis” cu scopul de a popularizare, prin conferinte, a fenomenului artistic european.

Cariera

Din 1926 se implica in lumea teatrului devenind inspector, iar apoi director general. In acelasi an debuteaza cu volumul  “ Drama si teatru”.

Dupa treceri de la poezie, la drama in opera ca Metamorfoze, Anno domini sau Molima, Sadoveanu isi gaseste vocea prin opera “ Sfarsit de veac” in 1942.

Pana atunci calitatile sale de cronicar si istoric al artei teatrale primau, fiind vazut mai degraba ca un animator si reinventator al vietii artistice interbelice decat unul literar.

Apogeul

Odata cu aparitia romanului “ Sfarsit de veac”, unde Sadoveanu abordeaza teme balzaciene, scriitorul demonstreaza capacitatea crearii unui personaj complex, rotund, capabil sa analizeze societatea si sa o contureze perfect.

Sadoveanu aprofundeaza cu o rabdare analitica pana la capat, transformarile, procesul de initiere si invataturile personajului sau in tainele unei lumi cu alte reguli decat ale sale. Prin personajul sau, Sadoveanu preamareste cultura, educatia, invatarea principiilor si deschiderea catre schimbare a unei societati usor intolerante cu ea.

Alaturi de acest roman definitor, opera lui Ion Sadoveanu mai include Bildungs romanS, analiza personalitatii, formarea ei si demontarea unor mituri in tabloul social al inceputului de secol XX.

Taurul marii aparut in 1962 urmareste amanuntit viata din orasul dobrogean Histria. Modalitatea de analizare a evenimentelor marunte, tinerea la distanta de personajele sale, fac din Sadoveanu un ilstrator obiectiv al unei opere valoroase.

Sadoveanu nu si-a dorit operele traduse in alte limbi pentru ca a considerat ca a scris pentru poporul roman si mesajele sale au fost destinate acestuia, insa in timpul vietii sale a tradus  din Shakespeare, Ibsen, Goethe, Heine si Stendhal. 

 

 

Written by