Justin Capra- un inventator prea modest

Virgilius Justin Capra este un inventator roman care s-a nascut in anul 1933 la Magureni, judetul Prahova. In 1956, el a inventat primul rucsac zburator, insa nu si-a brevetat inventia si din acest motiv nu se poate demonstra intaietatea si originalitatea ideii sale.

Inventiile

Alaturi de rucsacul zburator, un aparat individual de zbor, mai putem enumara printre inventiile sale si micro-autoturisme, cum ar fi un hybrid (poate merge cu benzina in afara orasului si curent electric in oras, denumit Justin 1000), fie o masina care consuma foarte putin (cum este Soleta 150 Ecor, care are 95 de kilograme si poate merge 100 km cu 0.5 litri de combustibil).

Justin 1000 este un hibrid din fibra si aluminiu, care cantareste in jur de 140 de kilograme. Acesta se poate alimenta fie de la o pompa, ca un vehicul obijnuit, fie de la orice priza.

Un inventator modest

In 2007, cand a lansat Justin 1000, inventatorul a avut posibilitatea sa isi lanseze afacerea, datoria unui inventator german interesat, insa acesta a preferat sa ramana in tara si sa se concentreze pe alte inventii, in  garajul sau.

Rucsacul zubrator l-a brevetat abia in 1958, desi l-a construit in 1956. Acest fapt a determinat ca americanii sa apara pe piata cu un produs identic, dar de alta culoare: a lui Justin Capra era negru, iar al americanilor gri.

Inventatorul bucurestean are si descoperiri pe care nici nu s-a gandit sa le breveteze, cum ar fi aceea in care a incercat sa transforme zgomotul in curent electric.

Un autoturism la numai 2000 de euro

Justin Capra este cel mai bine cunoscut pentru faptul ca a inventat cel mai mic autoturism din lume, desi el nu este un fan al masinilor. Considera ca o masina cu cinci locuri nu este niciodata ocupata complet si din aceasta cauza este o pierdere si “ o crima ecologica si spatiala”.

Autoturismele construite de Capra au un loc, doua sau maxim patru. Constructia in serie a unui autoturism construit de Capra ar consta in jur de 2000 de euro, cu toate acestea nu se arata nimeni interesat de productia sa.

O inventie interesanta pe care Capra nu a putut s-o breveteze niciodata a fost realizarea unui dispozitiv care micsora masa unui obiect,dar din cauza ca nu s-a gasit o explicatie fizica pentru fenomen nu a putut fi brevetata…inca.

Justin Capra a realizat aproximativ 72 de autoturisme cu consum minim si 7 aparate de zbor neconventionale. A primit multe premii si medalii printre care si o medalie de aur de la Bruxelles sau premiul Dan Voiculescu.

Written by