Radu Beligan- arta de a fi cel mai bun la toate

Orice persoana care incearca sa scrie despre Radu Beligan trebuie sa isi asume esecul in a-i capta minunatia, talentul si cariera incredibila. Cu totii stim ca este un actor sclipitor care a muncit in film, teatru, televiziune si radio.

Dovada a implicarii, talentului si indelungatei sale cariere este steaua pe care a primit-o in martie 2011 pe Walk of Fame Bucuresti. Actorul este castigatorul multor premii care ii atesta vasta cariera si nemasurabilul talent printre care Premiul Academiei “ Le Muse” din Florenta, Premiul Galei Uniter, Premiul Academiei Romane, Trofeul Eugene Ionesco si multe altele.

Actorul si iubirea sa pentru scena

Radu Beligan s-a nascut in 14 decembrie 1918 la Galbeni, Bacau. A studiat Dreptul si Filosofia folosind bursa data de facultate pentru a-si plati taxele la Conservator.

Provenind dintr-o familie cu mama grecoaica” Mama avea o voce frumoasa, era grecoaica, venea din țara care a inventat teatrul, știa franțuzește” si tata roman, urmas al unuia din fratii lui Ion Creanga, Radu Beligan s-a nascut pentru scena.

Este vazut ca unul dintre numele esentiale ale teatrului romanesc, abilitatea sa de a juca roluri diferite si complexe uimind de fiecare data.

Alaturi de activitatea in teatru, Beligan a jucat in filme, este autor de carti, regizor, a jucat in televiziune si  a fost profesor.

Omul care poate face orice

E greu de mentionat rolurile faimoase pentru ca s-ar insira pagini intregi, dar e bine de mentionat ca a jucat in piese de Ion Luca Caragiale, Umberto Eco, Teodor Musatescu, Camus, Shakespeare, Cehov si multi multi altii.

Radu Beligan este autor a numeroase traduceri si adaptari din dramaturgia franceza, engleza si italiana.

Modestia si dragostea pentru Romania

Actorul este singur la parinti si provine dintr-o familie saraca. Intr-un interviu declara” saracia e una din dramele vietii mele. Saracia lucie..”.

Cu toate acestea sau poate datorita lor, Beligan a invatat la un liceu internat faimos din Iasi in stil francez unde exista orchestra, fanfara, amfiteatru cu scena, liceu unde Beligan era elev de nota 10.

Actorul si-a declarat de nenumarate ori dragostea iremediabila pentru Romania si imposibilitatea de a-si parasi tara desi a avut posibilitatea. Intr-un interviu din Jurnalul, Radu Beligan declara “Am o boala, sunt legat ombilical de Romania”.

Opera sa este cunoscuta atat celor de varsta a treia cat si celor mai tineri care l-au vazut pe scena, i-au auzit vocea, i-au vazut filmele sau l-au cunoscut in calitate de regior.

Cand a primit stea pentru Walk of Fame Bucuresti, Radu Beligan a declarat: “ Nu imi plac laudele, nu imi place sa mi se spuna ca sunt grozav. Ceea ce stiu este ca mi-am pus tot sufletul in teatrul romanesc”.

Si exact asta a facut. Cu o cariera de invidiat, cu o biografie incredibila, Radu Beligan uimeste, socheaza si fascineaza generatii intregi prin daruirea si mostenirea inegalabila pe care o lasa in urma.

Written by