Adevarul despre produsele BIO

 

Produsele bio sunt la mare cautare in zilele noastre, reclama o vedem peste tot, iar pretul ne surprinde intr-un mod neplacut, bineinteles.

Dar daca in spatele unei etichete bio se ascunde un produs la fel de chimic ca toate celelalte?

Producatorii mizeaza pe acoperirea legii inca in vigoare in Romania. Legea permite sa fie etichetat ca produs bio, orice produs ce contine 5% produse naturale. Restul de 95% pot fi aceleasi chimicale pe care le gasim in orice alt produs.

Bineinteles ca suntem din nou in postura consumatorului nevinovat, credul si fara prea multe cunostiinte in domeniu. Cumparam produsele ca atare, platim un pret cel putin dublu si ne alegem cu aceleasi probleme de sanatate si acelasi disconfort general pe care il resimtim zilnic.

Ce putem face? Simplu. Ne putem uita pe eticheta. Eticheta, deocamdata este singura care nu are dreptul sa minta. Insa ce ne facem cand nu recunoastem nici unul din termenii existenti pe eticheta? Simplu, din nou. Nu cumparam. Ajungem acasa si ne uitam pe Internet. Veti gasi nenumarate site-uri care va ajuta, site-uri care descriu cu acuratete orice ingredient cu nume greu de pronuntat.

Analizand una din etichetele unui produs extrem de promovat ca produs cosmetic bio, chiar de unele vedete autohtone am descoperit:

  • CI 15510 – colorant artificial cunoscut ca Orange II sau Acid Orange. Substanta puternic iritanta pentru ochi si fata. Se recomanda precautii la folosire si manipulare;
  • CI 42090 – colorant artificial cunoscut ca E133 sau Brilliant Blue FCT. Substanta puternic iritanta. Se recomanda precautii la folosire si manipulare;
  • CI 13015 – colorant artificial cunoscut ca Fast Yellow AB sau E105. Efecte secundare: iritarea ochilor, pielii si sistemului respirator;

–      CI 16255 – colorant artificial cunoscut ca Acid Red 18. Substanta puternic iritanta pentru ochi si fata;

  • CI 19140 – colorant artificial cunoscut ca Acid Yellow 23. Substanta puternic iritanta pentru ochi, piele si sistemul respirator.

Concluzia: Produsele bio din Romania nu au deocamdata valoarea unui produs bio real. Daca doriti produse bio, cel putin in tara noastra, va recomandam sa faceti o vizita in cea mai apropiata comuna si sa cumparati direct de la micii producatori iaurt, lapte, fructe, carne si toate celelalte produse pe care vi le pot oferi. La ei veti gasi cele mai naturale produse din intreaga lume.

Sfatul nostru: Profitati de existenta micilor producatori pe care ii gasiti fara prea mult efort. Exista multe tari unde micii producatori nu mai exista sau sunt foarte greu de gasit, in Romania situatia sta cu totul altfel, iar noi toti trebuie sa fim recunoscatori si sa ii ajutam sa supravietuiasca.

Written by