Braga, un deliciu pentru orice anotimp

Ne-am cam saturat de bauurile acidulate pline de conservanti pe care le gasim pe rafturile magazinelor. Ne dauneaza sanatatii, sunt si scumpe si nici nu reprezinta o investitie pentru sanatate. Vitaminine, nu, minerale, nu, doar un gust dulce care ne incanta.

 

Examinand oferta celorlalte tari si bauturile lor traditionale si cu istorie, aflam de Braga. Eu beau de la 7 ani, de cand m-am indragostit de gustul ei unic. Un pic acidulat, un dulce captivant si sanatatoasa.

Este specific turceasca si se obtine destul de greu. Insa, gustul este pe masura muncii.

 

Cea mai cunoscuta reteta si recomandata de mai multe gospodine presupune:

Ai nevoie de un kilogram de cereale (grau, orz, secara, porumb, in cantitati egale, si de doua kilograme de malai. Intai si intai se pun cerealele se pun si se acopera cu apa. Cand incep sa incolteasca se scurge apa si se lasa la uscat. Dupa ce procesul de uscare este finalizat, cerealele se macina. Apoi se adauga malaiul si se amesteca energic.

Toata compozitia asta se pune intr-o oala cu apa fiarta, formandu-se o pasta cremoasa. Din aceasta pasta se modeleaza turtite cu diametru de 10-15 centimetri. Turtitele se pun la copt (pe o tava) pana cand sunt rumenite. Apoi se lasa la racit. Turtitele se rup in bucatele si se pun intr-un recipient alaturi de 6 litri de apa fiarta. Se lasa la fermentat timp de 2-3 zile, iar apoi braga poate fi savurata. Aceleasi turtite pot fi folosite sa facem braga si pentru a doua oara, doar ca trebuie sa punem apa mai putina (3-4 litri).

 

O reteta interesanta si o bautura inegalabila!

 

Sa aveti pofta!

 

 

 

Written by