Proiectul Casa din Baloti de paie iti arata Romania asa cum e si asa cum ar putea fi

“ Casa din Baloti de paie” este un proiect infiintat de Asociatia Eco Habitat si Parohia Glodeanu Carlig. Ceea ce isi propune proiectul este sa ofere conditii decente de trai si contruirea unor case ecologice din baloti de paie pentru locuitorii din comuna Glodeanu Silistea.

   Cine?Cum?

 Asociatia Eco Habitat a luat nastere in anul 2011 si isi propune sa educe, sa ajute si sa ne invete cum am putea construi locuinte sustenabile, de ce ele ele ar fi un plus si importanta protejarii habitatului prin imbunatatirea politicilor de mediu.

Parohia Glodeanu Carlig se implica activ in initierea unor actiuni prin care familiile din satul Goldeanu Carlig sa fie ajutate. Parohia lucreaza in prezent la o cantina unde copii vor putea veni sa manance, sa se joace si sa invete sub supravegherea unor adulti.

  Situatia e trista,dar schimbarile deja incep

Comuna Glodeanu Silistea se afla la aproximativ 90 de km de Bucuresti, in Campia Baraganului. Datorita asezarii georafice a fost mereu dezavantajata iar profilul economic nu este unul prea roz: o agricultura de subzistenta care nu ofera posibilitatea unor locuri de munca. Astfel conditiile de viata sunt precare iar educatia practic inexistenta. Problema cea mai grava o reprezinta  copii din sat care sufera de foame in fiecare zi.

Scopul Asociatiei Eco Habitat impreuna cu Parohia Glodeanu Carlig este sa ajute acesti copii, sa le ofere sansa la un viitor, la o educatie decenta si la un acoperis sub care sa traiasca. Modul in care vor sa realizeze acest lucru este prin aducerea acestor familii dezavantajate in proximitatea centrului de zi pentru copii. Parohia a pus la dispozitie un teren in apropierea centrului si constructia unor case vor ajuta ca acesti copii sa aiba conditii de trai decente, sa se joace si de ce nu sa aspire la o educatie care sa le ofere un viitor.

Scopul constructiilor acestor case este [un trai de viata acceptabil], un mod de a uni comunitatea din sat si de a descoperi noile tehnologii de a construi o casa ecologica si avantajele acesteia.

   O premiera in Romania

Desfasurarea proiectului incepe pe 19 septembrie cu prima locuinta. Familia care va beneficia de constructie este formata din parinti si 2 copii. Materialele folosite la ridicarea acesteia sunt locale: balotii de paie, pamantul, lemnul. Acestea se vor pune in opera impreuna cu alte materiale noi, construite prin tehnici moderne. Va fi prima casa de acest gen din Romania. Invitatul special al acestui proiect este Tom Rijven, unul dintre pionerii caselor de paie. Casa va fi construita de catre voluntari (sau participantii la workshop) condusi de Tom Rijven .

   De ce o casa din baloti de paie?

O casa din baloti de paie ne ofera o serie de avantaje practice si atractive. Pretul este ceea ce ne intereseaza in general si aceasta tehnica este low cost. Romania este o tara cu risc seismic inalt si acest material este rezistent la cutremure. O astfel de casa este rezistenta la foc, izolata fonic si ofera confort termic. Un avantaj extrordinar este ca situl se gaseste in Campia Barganului, o piata deschisa pentru paie.

    Cum ar arata viitorul

Proiectul este benefic din toate punctele de vedere: de la construirea unor case pentru niste familii nevoiase la educarea copiilor din aceste familii pana la crearea awareness-ului cu privire la acest mod de a construi eficient, cu un buget redus si materiale “verzi”. Ceea ce isi propune acest proiect este realizarea unui numar ridicat de case ecologice care pe de o parte sa ajute comunitatea din Glodeanu Silistea practice si de pe alta parte o educatie in privinta modului in care ar trebui sa ne construim o casa. Rezultatul ar fi ca acesti copii din satul Glodeanu ar avea o sansa in plus la educatie, ar creste cu anumite cunostinte despre cum putem construi locuinte intr-un mod ecologic si inteligent si poate le-ar povesti mai departe.

 Daca vreti sa aflati mai multe despre satul Glodeanu, despre modul in care puteti ajuta acesti copii noi va recomandam site-ul http://copiiidinglodeanu.blogspot.com/ de unde va puteti lua toate informatiile despre ei si despre cum le-am putea imbunatati viata.

Written by