La Oxford se preda limba romana

Ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga a lansat  la Universitatea Oxford din marea Britanie un curs de limba romana, ce va fi predat la Facultatea de Lingvistica, Filologie si Fonetica.

Cursul este finantat de Ministerul Educatiei din Romania si are deja peste 20 de studenti inscrisi. „Limba romana este atractiva pentru ca este o combinatie intre familiar si ciudat. Este o limba romanica, desprinsa din latina, care seamana cu italiana, spaniola, portugheza si franceza. Diferenta este ca romana s-a ‘rupt’ foarte timpuriu de celelalte limbi romanice, fiind izolata secole intregi. In aceasta perioada, limba romana a capatat puternice influente slave si maghiare”, a declarat profesorul Martin Maiden pe site-ul Universitatii Oxford.

Si pentru ca limba romana este o provocare pentru lingvisti, este predata la Oxford de un profesor roman. Pentru prima data in istorie, la Oxford se preda limba romana, iar profesor este Oana Barnulescu.

Potrivit datelor de la Institutul Limbii Romane, in toata lumea sunt 45 de lectorate prin care se preda limba romana, la institutii precum Universitatea Columbia din SUA, Universitatea de Paris N-Sorbonne din Franta, Universitatea din Pisa- Italia, Universitatea Delhi din India.

Universitatea Oxford este una dintre cele mai vechi universitati din lume. Ocupa locul 4 in topul universitatilor. Are 18.000 de studenti de 130 de nationalitati.

Written by