Societatea civila romaneasca are si ea o Gala

Conceptul de societate civila proiecteaza actiunea, reactiunea si initiativa in miezul comunitatii, in efervescenta si eflorescenta unei ‘trestii cugetatoare” ce inca poarta cu mandrie denumirea de om. Fara indoiala conceptul merita o Gala.

Aflandu-se deja la a X-a editie ,Gala Societatiii Civile reuneste anual reprezentanti ai organizatiilor non-profit, neguvernamentale, precum si personalitati publice sensibile la viata comunitatii. Pe langa efectul colectiv cu nuante benevolente evenimentul in sine premiaza cele mai reusite proiecte, respectiv oameni, ce au reusit sa faca ceva dincolo de interese particulare, materiale si contingente, dupa cum spune si motto-ul (“N-au promis nimic, dar au facut multe”). Pe langa pululatia de proiecte care ar fi meritat macar un premiu, unele din ele au castigat, altele nu, doua dintre ele, castigatoare amandoua, mi-au atras atentia intr-un mod cu totul special. Este vorba de LiterNet si Proiectul Big Build 2011. Ambele proiecte incep cu un vis si cu un timp deloc bland ce transforma prin alchimie o realitate  intr-o poveste.

Primul proiect LiterNet reprezinta un portal cultural (sectiuni precum: agenda culturala, electronica, scriitori romani) recunoscut national pentru editarea electronica romaneasca. O astfel de  polarizare online, mai precis o astfel de comunitate virtuala specifica, nu poate decat sa bucure chiar si un observator strain de fenomen, si cu putin noroc poate sa-l imprieteneasca cu un univers alternativ al emotiei si al simtamantului

dens intr-o libertate cu totul noua, neconstiuta (din terminologia filosofica a lui Xenopol).

Proiectul Big Build 2011, pe de alta parte, opereaza in partea hard a realitatii, prin el s-au putut realiza 10 locuinte pentru 10 familii in numai 5 zile. Spectaculosul in toata aceasta poveste este faptul ca beneficiarii si-au construit atat propriile locuinte cat si locuintele altora. Astfel, o istorie a cooperarii ia nastere pe taramul mioritic, unde sentimentul alteritatii pentru o clipa inchiriaza un chip moral.

Si societatea civila romaneasca are o Gala… sa nu o lasam sa se transforme intr o Gala a fantomelor..

Poate, sa nu incetam sa fim oameni

Written by