Apple isi aduce o parte din productie in SUA

Apple intentioneaza sa cheltuiasca anul acesta peste 100 de milioane de dolari pentru cresterea productiei de computere Mac in SUA, transferand o parte din activitatile din China, iar  Foxconn vrea sa isi extinda operatiunile din America de Nord, datorita cererii pentru produse autohtone.

"Anul viitor vom aduce o parte din productie in SUA. Asta nu inseamna ca Apple va produce singura, ci ca vom avea colaboratori si vom face investitii", a declarat anul trecut directorul general Tim Cook, intr-un interviu pentru Bloomberg Businessweek.

Pana la sfarsitul anilor ’90 Apple a asamblat multe produse in Statele Unite, dar apoi a mutat productia in Asia datorita costurilor mici cu forta de munca.

Investitia anuntata este nesemnificativa fata de lichiditatile de 121,3 miliarde de dolari ale companiei si nu va influenta probabil marja de profit. Totusi, reflecta presiunile exercitate asupra companiilor de a crea chiar si un numar modest de locuri de munca in Statele Unite, unde rata somajului se mentine aproape de 8%.

"Nu cred ca avem responsabilitatea sa infiintam un anumit tip de locuri de munca, dar avem responsabilitatea de a crea slujbe", a spus Cook.

Multe dintre componentele iPhone si iPad sunt fabricate in SUA, inclusiv sticla pentru ecrane, produsa in Kentucky, a aratat seful Apple, adaugand ca Apple a creat locuri de munca si in industria de software pentru aparatele mobile, prin introducerea iPhone din 2007, care a alimentat o dezvoltare exploziva a aplicatiilor.

Apple construieste un nou sediu in Cupertino (California), un campus in Austin (Texas) si noi centre de date in Nevada si Oregon.

Computerele Mac desktop si laptop, odata cele mai bine vandute produse ale Apple, au fost devansate de iPhone si iPad. Computerele Mac au realizat anul trecut vanzari de 23,2 miliarde de dolari, respectiv 18,2 milioane unitati, reprezentand 15% din veniturile totale ale grupului. Aceste computere sunt fabricate in mare parte in China.

 

 

Written by