Doamne de poveste: Mica Ertegun- aristocratie si design interior

 

Mica Ertegun, nascuta Ioana Maria Banu este o americanca de origine romana, dar si un cunoscut designer de interior, provenita dintr-o familie de aristocrati romani, care dupa venirea la putere a comunismului, au fost nevoiti sa plece din tara.

            Tatal Micai, Gheorghe Banu a fost medic, Ministru al Sanatatii in Guvernul Octavian Goga, dar si apropiat al familiei regale. In anul 1947, dupa venirea comunistilor la putere, Gheorghe Banu a fost inchis. Pentru a-si putea scoate familia din tara, Mica s-a vazut nevoita sa se casatoreasca, la numai 16 ani cu un boier, Stefan Greciani in varsta de 31 de ani, aviator in acea vreme. Rusii ne-au pus la dispozitie doua trenuri. Regele Mihai era intr-un tren. Noi ne aflam in cel de al doilea tren. Trecerea granitei catre Albania a fost cel mai frumos moment al vietii mele, dupa cum marturisea mai tarziu Mica Ertegun. Astfel, familia Banu a reusit sa ajunga in Elvetia si apoi in Paris, unde Mica a fost pentru putin timp, model al casei Dior. Aici, se hotarasc sa paraseasca continentul european, stabilindu-se in Canada, unde familia Micai cumpara o ferma pe malul lacului Ontario pentru a creste gaini. Existenta simpla de la ferma se dovedeste a fi cu totul alta fata de cea din Romania, dar Mica este crescuta in continuare  in spiritul vietii boieresti din Romania, respectand mici obiceiuri boheme: cina servita intr-o incapere frumos ornata, unde tanara trebuia sa se imbrace frumos.

            La sfarsitul anilor `50, Mica pleaca la New York in incercarea disperata de a obtine eliberarea tatalui sau din inchisoare, acesta fiind grav bolnav. In pofida tuturor eforturilor sale, tatal sau moare in inchisoare. In timpul petrecut la New York, Mica il cunoaste pe Ahmet Ertegun, fiul ambasadorului Turciei la Washington si cel care infiintase in anul 1947 casa de discuri, Atlantic Records, care avea sa lanseze numeroase nume emblematice pentru cultura muzicala mondiala, precum: Led Zeppelin, Eric Clapton, The Rolling Stones sau Phil Collins. Desi a marturisit ca la acea vreme, nu era pasionata de muzica pe care o producea Ahmet, Mica s-a indragostit de acesta in ziua in care s-au intalnit pentru prima data, urmand sa se casatoreasca in anul 1961. Ahmet Ertegun a murit in anul 2006, iar la un an de la moartea sa, trupa Led Zeppelin s-a reunit la Londra, pentru prima oara in cei 27 de ani, pentru a sustine un concert in memoria acestuia.

            Tot in perioada anilor `60, Mica devine prietena apropiata cu Oscar de la Renta, Bill Blass, Diana Vreeland si Chessy Rener, editor la revista Vogue. Descoperindu-si pasiunea pentru design-ul interior, infiinteaza impreuna cu Chessy Rener MAC II, un studio de design interior care devine in scurt timp, unul dintre cele mai importante din intrega lume. Pe lista de lucrari ale studioului sunt trecute mai multe apartamente ale unor personalitati, dar si cladiri publice, precum: Trade Development Bank din Geneva, Banco Safra din Brazilia sau Hotelul Carlyle din New York. Astfel, Architectural Digest, World of Interiors sau International Design le-au inclus pe lista design-erilor de top.

            Mica Ertegun este cunoscuta si pentru donatia impresionanta, in valoare de aproximativ 30 milioane de euro, facuta  Universitatii Oxford. Acesti bani vor finanta un program de burse pentru stiintele umaniste, astfel ca in fiecare an 15 studenti din toata lumea sa aiba sansa de a studia la prestigioasa universitate. In Romania, Mica Ertegun a contribuit la ridicarea unui centru cultural la Targu-Jiu, dedicat operei lui Constantin Brancusi.

 

            Sursa www.gandul.ro

            Sursa foto www.telegraph.co.uk

 

Written by