Ghid pentru achizitia unui televizor

Cumpararea unui televizor nou aduce o alegere grea de facut. Cum piata ofera o mare varietate de modele, preturile difera in functie de producator dar si de magazine, parcurgerea unui ghid pentru cumpararea televizoarelor poate fi un ajutor pentru cei care si-au pus de gand sa faca o asemenea achizitie.

Dintre toate detaliile, trei sunt cele mai importante:

1 – Dimensiunile. In functie de spatiul pe care il ofera camera, veti alege un televizor cu o diagonala mai mica sau mai mare. Evident ca pentru dormitor veti opta pentru un model mai mic decat pentru camera de zi sau salon. O diagonala cuprinsa intre 80 si 100 de centimentri este potrivita pentru dormitor, intrucat va va oferi o imagine ampla, cu detalii, insa veti fi feriti sa plimbati capul dupa miscari. Un televizor cu diagonala mare se impune pentru salonul in care va petreceti clipele de liniste sau primiti invitatii. Aici puteti alege ca dimensiunile sa se incadreze undeva intre 120 si 150 centimetri, intrucat camera este mare.

2 – Claritatea imaginii. Daca nu va pricepeti la unghiuri de vizionare, rate de refresh, tehnologii folosite (LED, Plasma), faceti cativa pasi inapoi in timp ce priviti peretele cu televizoare si selectati cateva care au imaginea foarte clara. Intrucat calitatea imagini este un aspect ce tine de calitatea semnalului care intra in televizor, setarile de imagine, luminozitatea incaperii. Totusi, orice cumparator este liber sa se joace cu telecomanda si setarile pentru a decide care model este mai bun. Cu acestea veti merge mai departe pentru a alege unul singur, aplicand celorlalte criterii. Tot aici, desi sunt mai scumpe, plasmele sunte cele care se adapteaza cel mai bine conditiilor din camera.

3 – Bugetul. Banii fac legea in cumparaturi, asa ca in functie de cate rezerve ati acumulat, in acea marja va veti incadra si cu valoarea televizorului. Cautati sa impacati cat mai multe catacteristici in pretul pe care l-ati dori si umblati prin magazine dupa oferte care ar putea sa va indeplineasca cerintele. Luati la rand toate magazinele pe care le stiti si studiati ofertele si promotiile. Niciodata nu se stie de unde sare iepurele.

Alte detalii pe care trebuie sa le aveti in vedere:

4 – Smart Tv si 3D. Un televizor LED simplu oferi o experienta mai saraca decat un Smart TV prin diversitatea faciliattilor pe care le ofera. Un Smart TV costa destul de mult, dar cine isi doreste va face tot posibilul sa isi cumpere unul. Mai nou avem la dispozitie televizoare cu vizionare 3D. Pentru unii poate fi un moft, iar pentru altii ceva ce ar trebui neaparat sa aiba. Daca aveti pretentii de asa ceva, atunci tineti cont de aceasta optiune. Daca ati raspuns afirmativ aici, la pret veti avea nevoie sa adaugati cateva perechi de ochelari, in cazul in care nu ii veti primi ca bonus din partea magazinului.

5 – Conectivitatea. Un televizor a devenit mai mult decat un televizor. Adica daca pana acum cativa ani priveam doar programe de televiziune, acum putem conecta console de jocuri sau putem naviga pe internet. Asa ca mufele de care dispune televizorul sunt importante pentru ca prin ele vom face conexiunile cu celelalte aparate: RJ45 pentru conexiuni la internet in cazul Smart TV-urilor, USB 2.0 pentru a vizualiza pozele cu nepotii sau cele facute in concediu, HDMI pentru conexiuni cu laptopuri sau tablete ce vor transmite semnale de tio imagini si sunet in acelasi timp. In cazul wireless-ului nu putem discuta de conectori, ci doar de prezenta acestei facilitati.

6 – Controlul. Puteti controla televizorul doar din telecomanda sau aveti la dispozitie si miscarile corpului sau comenzile vocale? Poate parea de domeniul SF insa astfe de modele sunt deja pe piata romaneasca, cu preturi pe masura, insa cine doreste sa benficieze de astfel de modalitati de cotrol, poate gasi asa ceva. Cu cateva inregistrari se pot schimba canalele prin comanda vocala, se poate regla volumul, iar prin miscari ale mainilor puteti vizualiza in detaliu sau trece mai departe la urmatoarea poza ori tip de meniu. 7 – Garantia. Se poate intampla ca un aparat sa se strice dupa o perioada de functionare. Nu este nimic nou, se mai intampla, iar firmele producatoare sunt constiente de aceasta posibilitate pur intamplatoare. Ar fi bine ca modelul pentru care optati sa aiba cativa ani de garantie, in caz ca se defecteaza, astfel incat sa-l puteti schimba cu altul nou.

Written by