George Banu – teatru intre coperti

Profesorul de teatru, George Banu, si-a lansat ieri prima carte scrisa in limba romana, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), in cadrul Festivalului National de Teatru.

 

 

“Reformele teatrului in secolul reinnoirii”  este prima carte in limba romana, aparuta la editura Nemira, a profesorului care a plecat sa-si joace rolul de viata in Franta. Desi este o baza teoretica pentru studentii la teatru sau pentru orice curios,  lucrarea are si esenta autobiografica care ajuta la placerea lecturii. “E vocea care converteste placerea teatrului in placerea textului. Cand il citesti pe George Banu ai impresia ca in mintea ta ti se deruleaza spectacole”, a spus criticul de teatru, Octavian Saiu, despre creatia romanului frantuzit.

Opera este o teza de doctorat, scrisa inainte ca autorul sa se mute in Franta. “M-am regasit excesiv in aceasta carte. Am descoperit lucruri inteligente in carte pe care credeam ca le-am intalnit la Paris”, a spus George Banu, dupa ce si-a rasfoit din nou cartea cand s-a intors acasa. Ca o recunoastere pentru schimbarile aduse in teatrul romanesc, George Banu a primit, la evenimentul de  ieri, Premiul de Excelenta “Tudor Vianu”. “Noi facem teatru pentru ca oamenii sunt co-prezenti, ceea ce nu e cazul in cinematograf”, a completat autorul exprimandu-si pasiunea pentru teatru.

 

George Banu , profesor de teatrologie la Sorbona, este stabilit in Franta din 1974. Buzoian la orgini, criticul de teatru a fost onorat de trei ori cu Premiul pentru cea mai buna carte de teatru, in Franta. Operele sale, publicate la cele mai importante edituri pariziene, au aparut in mai multe limbi. Cateva dintre titlurile autorului sunt “Le Rideau”, “L’Homme de dos” si “Nocturnes”. George Banu este presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si “Doctor Honoris Causa” al mai multor universitati europene, inclusive al Universitatii Nationale de Arta si Cinematografica “I.L. Caragiale”.

 

Written by