Cartile lui George Banu la Festivalul National de Teatru

Editura Nemira lanseaza doua titluri semnate de George Banu in cadrul Festivalului National de Teatru, care va avea loc in perioada 28 octombrie – 06 noiembrie. Cele doua volume, aparute de curand in colectia Yorick, sunt Reformele teatrului in secolul reinnoirii si Livada de visini, teatrul nostru.

Joi, 3 noiembrie, ora 15.00, George Banu va prezenta cartea Reformele teatrului in secolul reinnoirii, o sinteza originala a marilor revolutii estetice ale teatrului modern,  panorama a gandirii teatrale ce a transformat scena europeana in cursul secolului XX.  Evenimentul va avea loc la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC) I.L. Caragiale (str. Matei Voievod nr. 75-77). George Banu va tine o prelegere, in cadrul careia vor interveni rectorul UNATC-ului Gelu Colceag, regizorul Alexa Visarion si universitarul Octavian Saiu. Intalnirea va fi moderata de Ludmila Patlanjoglu.

Vineri, 4 noiembrie, ora 16.30, va fi lansata o noua editie, revizuita, a cartii Livada de visini, teatrul nostru in foaierul salii Amfiteatru a Teatrului National. Volumul contine fotografii realizate de Mihaela Marin, ce restituie momentele esentiale ale celebrei Livezi de visini regizate de Felix Alexa. Evenimentul va beneficia de prezenta Mihaelei Marin, a regizorului Felix Alexa si a scriitorului George Banu. Aceasta carte-album este rezultatul unei colaborari ce permite sa recitim capodopera cehoviana din perspectiva prezentului si sa revizitam spectacolul memorabil de la Teatrul National.

George Banu este profesor emerit de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris. Conduce revista Alternatives théatrales si colectia Le Temps du théatre la Editura Actes-Sud. Autor al unor volume de referinta consacrate scenei contemporane si principalelor sale figuri, lucrari traduse in numeroase limbi, dintre care mentionam: Actorul nesupus, Repetitiile, Spatele omului, aparute la Editura Nemira. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai buna carte de teatru in Franta; a obtinut Premiul de excelenta UNITER si Premiul Prometeu 2007. Este presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru si presedinte al Premiului Europa pentru teatru, Doctor Honoris Causa al mai multor universitati europene.

Infiintata in 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din Romania, care si-a pastrat renumele in industria cartii prin rafinament si prin valoarea autorilor publicati. Colectiile editurii sunt bine cunoscute: Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Glossy Books, Babel, Biblioteca de psihologie, Porta Magica, Nemira Junior, Totem, Biblioteca de politica, Biblioteca de istorie etc.

Written by