Castelul Macea- castelul pierdut la un joc de carti

Castelul Macea, cunoscut si sub denumirea de Cernovici (Csernovics), aflat la granita cu Ungaria, poarta denumirea localitatii unde este situat, Macea, in judetul Arad. Acesta a fost construit intr-un stil arhitectural preponderent francez, in doua etape, sub forma literei „L”.

            Cele doua etape ale constructiei sale sunt legate de istoria a doua familii nobiliare. Prima etapa apartine familiei Cernovici, familie de origine sarba, a carui stema sculptata in piatra se afla  decorata pe frontispiciul cladirii. Dupa ce in anul 1720 primesc titlul nobiliar de la Imperiul Austriac, Mihai Cernovici si fiul sau, Mihai, vor primi mai multe domenii printre care si Macea, unde vor construi o prima parte a castelului. Astfel, pana in anul mortii lui Mihai, 1745, va fi cosntruita o singura aripa a Castelului, cea din partea de Est.

            Urmatorul proprietar al domeniului Macea va fi Pavel Cernovici, care se va ocupa si el de amenajarea castelului. Petru, fiul sau, dupa o calatorie in Orientul Apropiat, din anul 1845, este cel care se va ocupa mai mult de gradina care imprejmuia castelul, aducand specii exotice, precum Ginko Biloba. Tot Petru este cel care va fi ultimul mostenitor al castelului din familia Cernovici, pierzandu-l la un joc de carti.

            Cea de a doua etapa a construirii castelului se suprapune familiei Karolyi, iar Gyorgy Karolyi va incepe in anul 1862 o extindere a castelului, prin construirea celei de a doua aripi, dar si a turnului inalt de aproximativ 30 metri, asemenea castelelor in voga in Franta, la acea vreme. Fiul acestuia, Tibor Karolyi se va ocupa si mai mult de extinderea parcului cu 100 de holde de padure plantata.

            In anul 1939 castelul va avea un alt proprietar in persoana medicului Adam Iancu din Curtici, urmand ca in anul 1948 sa fie nationalizat. In timpul perioade comuniste, castelul a avut mai multe destinatii: orfelinat, azil de pentru nevazatori, centru de reeducare pentru copiii orfani sau sediu al Cooperativei Agricole.

            Castelul Macea este invaluit si el intr-o aura de mister, iar la baza istoriei sale exista mai multe legende. Una dintre ele face referire la o a suta camera a castelului, care nu a fost descoperita nici pana in ziua de astazi si conform spuselor unor localnici, care se aflau in parcul castelului dupa miezul noptii, acestia au auzit sunetul unui pian, la care se presupune ca ar fi cantat, insusi Karolyi, acesta aflandu-se in interiorul celei de a o suta camera. 

Written by