Castelul Sturdza Miclausani- poveste si romantism

Ascuns intr-o padure cu aer fermecat, castelul Sturza apare dintre copacii batrani ca un castel dintr-o poveste a copilariei. Impunator, construit in stilul neogotic, castelul pare sa dainuiasca secretele tuturor celor care i-au trecut portile.

O istorie trista si romantica

Ridicat de catre familia Sturdza intre 1880-1904 pe locul vechiului conac, castelul a gazduit atat celebra familie cat si trupele germane care s-au adapostit in castel in timpul celui de-al doilea razboi mondial si soldatii rusi care au folosit o mare parte din cartile familiei Sturdza pe post de combustibil.

Legenda spune ca Gheroghe Sturdza a ridicat acest castel pentru mai tanara sa sotie Maria( aceasta nu se putea acomoda cu zona) si din acest motiv i se spune si “ Castelul pentru Maria”.

Arhitectura si poveste

Planurile castelului au fost realizate de catre arhitectii Iulius Reinecke si I. Grigsberg. Arhitectura castelului aduce foarte mult cu Palatul Culturii din Iasi si cu Palatul Domneasc din Ruginoasa.

In exterior se pot observa decoratiunile exterioare realizate in Art Nouveau, iar in interior castelul era decorat cu scari centrale din marmura de Dalmatia, parchet din lemn pretios si mobilier din lemn de trandafir.

Sentimentul care pluteste in jurul castelului este de nostalgie imbinata cu fascinatie. Atentia fiecarei lucraturi, ferestrele inalte, camerele spatioase si decoratiunile sofisticate par sa fi pastrat in timp iubirea lui Ghorghe Sturdza pentru frumoasa sa sotie.

Lux nobil si cultura

Castelul adapostea o colectie valoroasa de carti, documente-60.000 de exemplare-, bijuterii pretioase, arme, tablouri, costume de epoca, argintarie, insa mare parte a acestora au fost distruse de soldatii rusi.

Astazi castelul apartine de Mitropolia Moldovei si Bucovinei care a inceput lucrarile la reconditionarea castelului. Planul este transformarea castelului in muzeu si centru de conferinte.

Castelul merita vizitat pentru frumusetea si gloria pe care le pastreaza intre peretii somptuos decorati si padurea ce ii ascunde misterul.

 

 

 

Written by