Castelul Teleki din Gornesti- comoara Muresului

La sfarsitul secolului XVIII pe locul castelului Teleki de astazi se gasea o fortareata medievala impunatoare. Atunci cand ea a ajuns in proprietatea lui Mihaly Teleki, acesta a hotarat sa o darame si sa construiasca in schimb un castel elegant, spatios care avea sa ii gazduiasca familia.

Eleganta si lux

Pentru a ajunge la castel se intra prin parcul care il inconjoara. O veselie de culori vara si un peisaj idilic iarna, gradina castelului pare scoasa dintr-o poveste.

Odata parcurs parcul si trecut podul sub care se vede o apa azurie se ajunge la portile imense si elegant lucrate ale castelului.

Arhitectul castelului, austriacul Andreas Mayerhoffer a desenat castelul in forma de U gandit cu elemente decorative elegant lucrate.

Castelul din Teleki a fost numit cel mai frumos castel din Ardeal datorita maestriei lucraturii in stil baroc si ferestrelor inalte si luminoase. O scara impunatoare, pereti cu elemente decorative si candelabre elegante sunt primele lucruri care ies in evidenta atunci cand se intra in castel.

Ferestre pentru fiecare zi din an

Castelul are 52 de camere si se pare ca 365 de ferestre simbolizand zilele anului. Legenda spune ca in fiecare zi trebuia sa fie privita o alta fereastra pentru ca dupa cum treceau zilele se schimba si norocul persoanei care le privea.

Saloanele inalte si spatioase trimit in timpurile in care acestea erau loc de intalnire pentru familiile cu sange albastru. Astazi ele sunt goale deoarece tot mibilierul a fost furat in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Bijuterie arhitecturala unica

Se pare ca atunci cand Andrea Mayerhoffer l-a construit s-a ghidat dupa palatele Pecel si Godollo.

Castelul Teleki este unic in Transilvania prin amplasarea sa intr-un parc. Acest stil era extrem de popular in arhitectura Budapestei si se numeste “Grassalkovich style”.

Acest tip de arhitectura era menit sa oglindeasca pozitia sociala a unei familie si sa diferentieze chiar si familiile bogate intre ele ca statut social.

Castelul din Gornesti poate fi vizitat la Zilele Portilor Deschise si uimeste prin frumusete si incaperile pline de istorie.

 

 

 

 

 

Written by