Cele mai frumoase cladiri din Bucuresti

 

Romania este fara indoiala o tara a lacasurilor de cult, a unora dintre cele mai frumoase biserici si manastiri, care sunt vizitate in fiecare an de numerosi pelerini si turisti. De la biserici pictate la cele din lemn, de la biserici fortificate la cele inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, de la monumente ale arhitecturii gotice la cele ale stilului bizantin ori brancovenesc, sutele de manastiri din tara noastra sunt cuprinse in nenumarate pagini si imagini ale spiritualitatii romanesti. Insa astazi vom vorbi despre cladirile din Bucuresti care nici acestea nu sunt putine.

Sa incepem cu Arcul de Triumf care este un monument situat in partea de nord a Bucurestiului, in sectorul 1 la intersectia soselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu si Alexandru Constantinescu. Arcul de Triumf are 27 de metri inaltime cu o singura deschidere si este de forma paralelipipedica. Arcul de Triumf nu este deschis in tot timpul anului, doar la ocazii speciale, cum sunt Ziua Armatei, Zilele Bucurestiului si Ziua Nationala a Romaniei.

Ateneul Roman este o sala de concerte din Bucuresti situata pe Calea Victoriei, in Piata George Enescu (in partea nordica a Pietei Palatului).Biletele pentru concertele simfonice se pun in vanzare in ziua de marti din saptamanaconcertului, in limita locurilor ramase libere dupa ridicarea abonamentelor de catre abonati. Biletele pentru concertele camerale se pun in vanzare cu o saptamana inaintea concertelor. Pretul biletelor la liber poate varia la concertele simfonice intre 50-65 lei cat I, 45-60 lei cat a II a si 40-55 lei categoria a III a. La concertele camerale din Sala mare preturile variaza intre 30-35 lei cat I, 25-30 lei cat a II a si 20-25 lei cat a III a. La concertele camerale din Sala mica preturile variaza intre 15-25 lei cat unica. Filarmonica „George Enescu” isi rezerva dreptul de a modifica pretul biletelor in cazuri exceptionale. Programul Casei de Bilete se face de pe strada Constantin Esarcu, luni inchis, de marti pana vineri de la 12:00-19:00, sambata si duminica de la 16:00-19:00 doar daca sunt concerte in aceste zile si matinee duminicale 10:00-11:00.

Biblioteca Nationala a Romaniei este cea mai mare biblioteca din Romania, aflata in Bucuresti. Din 23 aprilie, sediul nou al bibliotecii este pe Bulevardul Unirii nr. 22. De-a lungul timpului biblioteca a purtat diferite denumiri, in functie de regimul politic si de puterile care s-au succedat pe parcursul celor peste 100 de ani de existenta. S-au deschis mai multe Sali: sala de presa, sala de stiinte juridice, sala pentru copii si tineret, sala de stiinte filologice, sala de referinte si cabinetul Bibliologic. Programul Bibliotecii Nationale a Romaniei in spatii deschise este de Luni pana Vineri intre orele 08:00-18:00, iar programul salilor de lectura este de Luni pana Vineri intre orele 10:00-18:00.

Palatul Cercului Militar National este o cladire din Bucuresti care gazduieste institutia centrala de cultura a Armatei romane, cu profil cultural-educativ, artistic, recreativ-distractiv, precum si de imagine, reprezentare si protocol.Cercul Militar National, un loc special, elegant, cu o sala impresionanta, un loc ideal unde se pot organiza evenimente de un mare festin. Acesta este amplasat pe Strada Constantin Mille, nr. 1-3, iar programul este de Luni pana Duminica de la 12:00-23:00.

Opera Nationala Bucuresti este una dintre cele patru Opere Nationale din Romania, fiind cel mai mare teatru liric al tarii. Cladirea este pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu, nr. 70-72. Biletele pot fi achizitionate direct la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sau online de pe www.tickets.operanb.ro. Informatii legate de biletele la spectacolele ONB se pot obtine, de luni pana vineri, intre orele 09:00-13:00 si 15:00-18:00, numarul de telefon +4021.310.26.61. Pretul la bilete pentru spectacolele din Sala Studio (evenimentele Studioului Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess”) este de 27 RON(pret intreg) si de 10 RON Pretul pentru grupurile de studenti sau elevi.

Palatul Parlamentului din Bucuresti este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume, intrand de trei ori in Cartea Recordurilor. Cladirea Palatului Parlamentului se afla situata in partea centrala a Bucurestiului, pe locul care astazi se cheama Dealul Arsenalului, incadrat de strada Izvor la vest si nord-vest, Bulevardul Natiunilor Unite spre nord, Bulevardul Libertatii la est si Calea 13 Septembrie la sud. Programul de vizitare este zilnic intre 10:00 si 16:00, ultimul tur fiind la ora 15:30. Tarifele variaza in functie de tur, acestea fiind: tur standard-25 lei de persoana,tur panorama orasului-terasa (acces cu liftul)-15 lei de persoana, tur subsol (coborare 2 nivele pe scari)-10 lei de persoana, tur standard+panorama orasului-terasa-35 lei de persoana, tur standard +subsol(coborare 2 nivele pe scari)-30 lei de persoana, tur standard+panorama orasului+subsol-45 lei de persoana. Tarifele suplimentare pentru aparat foto si camera video este de 30 de lei, fotografierea profesionala este de 100 de euro pe ora, iar filmarea profesionala este de 5000 de euro pe ora. Copii sub varsta de 7 ani, elevi sub varsta de 18 ani si studenti cu varsta intre 18-26 ani au intrare libera, la fel si persoanele cu dizabilitati (cu act doveditor).

Circul de stat este o cladire din Bucuresti construita in 1960-1961 dupa planurile arhitectilor Nicolae Porumbescu, Nicolae Pruncu si Constantin Rulea. Ansamblul Circului de Stat este format din Sala de spectacole si cateva corpuri anexe ce apartin de acesta. Sala de spectacole este construita in asa fel incat sa domine intreg ansamblu, din punct de vedere al amplasarii in plan si al formei. Programul este de Marti pana Vineri de la ora 10:00 pentru grupuri organizate, Sambata de la ora 15:00, iar duminica de la ora 15:00 si 18:30. Pretul biletelor este in functie de loja sau de stal, de exemplu Loja I 70 lei, Loja II 60 lei, Loja III 55 lei; Stal I 50 lei, Stal II 40 lei, Stal III 35 lei. Pentru grupuri organizate pretul unui bilet este de 18 lei. Circul Globus este amplasat pe Aleea Circului, nr. 15, sector 2.

   Va asteptam cu placere in oricare dintre aceste minunate cladiri pentru a le vizita si a va documenta despre acestea!

 

Written by