Gura Portitei- destinatie de vacanta romaneasca

Gura Portitei este una dintre cele mai cunoscute destinatii de vacanta linistite si retrase de pe litoralul romanesc, fiind situata pe o fasie de nisip ingusta care leaga Marea Neagra si Lacul Golovita din Delta Dunarii.

Initial un sat pescaresc, locuit de lipoveni si atestat documentar inca din anul 1710 pe harti, Gura Portitei a devenit in timp o alternativa foarte cautata pentru cei care isi doresc sa-si petreaca vacanta intr-un loc ireal de frumos, cu scoici imense, apa curata si plaja salbatica. Frumusetea locului este datorata si faptului ca Lacul Golovita comunica in partea de Nord cu Lacul Razim, iar in partea de Sud cu Lacul Sinoe printr-un sistem de ecluze, zona fiind parte componenta a biosferei Delta Dunarii.

Toponimia locului este datorata unei legaturi initiale existente intre Lacul Golovita si Marea Neagra, legatura inchisa in anii 1970, ceea ce a dus la transformarea Lacului Golovita intr-un lac inchis, suferind un proces avansat de desalinizare.

Pentru cei care isi doresc sa isi petreaca vacanta aici, satul de vacanta Eden, primul sat de vacanta din Romania clasificat cu 3*, este dotat cu peste 160 de locuri de cazare. Totodata mai exista 15 vile clasificate in categoria 3* care dispun de 75 de camere destinate turistilor, iar pe plaja exista 77 de casute de lemn pentru cei care ii doresc sa fie si mai aproape de mare.

Odata ajunsi in acest loc, turistii nu pot rata sa guste din celebrele preparate de peste care au adus renumele acestor locuri, dar si din retetele traditionale romanesti preparate in fiecare zi la restaurantul satului de vacanta.

In fiecare zi se organizeaza excursii pe canalele Deltei Dunarii, iar turistii interesati pot inchiria barci pentru plimbari pe mare, barci cu motor, schi jet, hidrobiciclete, sau isi pot petrece timpul pe terenurile de tenis si volei.

Cum poti ajunge la Gura Portitei?

Pe soseaua de la Bucuresti la Jurilovca se parcurg 300 de kilometri, apoi se traverseaza apele Lacului Galovita si se ajunge la Gura Portitei, care este situata la 50 de kilometrii la Sud de Tulcea. Turistii pot traversa apele Lacului Galovita, 17-18 kilometri pe apa, luand vaporasul din Jurilovca, care ii va duce in Gura Portitei in aproximativ o ora si jumatate. Vaporasul face trei curse zilnic dupa un program stabilit. O alternativa mai rapida de a traversa Lacul Golovita este inchirierea unei salupe care poate ajunge la Gura Portitei intr-un timp de aproximativ 15-20 minute, avand o capacitate de 7-8 persoane.

Written by