Locul unde domneste armonia

La aproximativ 45 km de Bucuresti, gasim in imensitatea lui, lacul Snagov. Cu siguranta, am auzit cu totii de acest lac care atrage ca un magnet personalitati si celebritati deopotriva, care se refugiaza in linistea acestui lac pentru a scapa de haosul si de noxele din Bucuresti.

Este un adevarat colt de rai, pentru ca in imediata apropiere se afla padurea Snagov. In aceasta zona le vom gasi in concediul de vara pe o mare parte din vedetele noastre.

Este un loc izolat, dar asta nu aduce cu sine singuratate si goliciune.

Tot in zona, ne putem face rugaciunile la Manastirea Caldarusani, manastire ingrijita in totalitate de calugari si calugarite. Despre aceasta se stie ca afost ctitorita de Matei Basarab intre anii 1637-1638, pe locul unui schit de lemn. Se pare ca numele acesteia este data de forma terenului si anume pravalirea campiei in acesta regiune, intr-o forma de “caldare” sau “caldarusa”.

Ansamblul manastiresc este compus din biserica mare si chiliile calugarilor. Biserica mare cu hramul Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir este asemanatoare cu biserica Manastirii Dealu si cu cea de la Curtea de Arges. Manastirea a suferit o intreaga serie de transformari, dar cu toate astea, aceasta este o constructie reprezentativa pentru arhitectura bisericeasca din Tara Romaneasca. Aceasta a reprezentat si o  adevarata vatra de cultura, dovada fiind numeroasele manuscrise realizate de calugarii si “Tetraevanghelierul” daruit manastirii de voievodul Matei Basarab in 1643.

De asemenea, aceasta manastire are o impresionanta colectie de obiecte manastiresti si icoane realizate de Nicolae Grigorescu si picturi de mari dimensiuni realizare de Gheorghe Tatarescu si Sava Hentia.

Cu siguranta sunt multi cei care  au auzit de Manastirea Vlad Tepes, o manastire aflata in mijlocul lacului Snagov, care a devenit atat de cunoscuta datorita faptului ca aici, se crede ca a fost inmormantat Vlad Tepes. Dupa lupta pe care a avut-o cu turcii in jurul anului 1476 si in care acesta a murit, calugarii manastirii, i-au luat trupul pentru a-l inmormanta crestineste. De mentionat este faptul ca s-au facut cerceratari ce tin de deshumari si, se pare, ca au gasit in incinta acesteia osemintele unui barbat, imbracat in haine foarte scumpe. Putem face si legatura gandindu-ne la Vlad Tepes.

Manastirea, se pare, a fost ctitorita de Mircea cel Batran, desi in unele documente apare numele unui boier dela curtea lui Mircea cel Batran. Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes a facut mari donatii manastirii printre care se numara Vadul Parvului, Calugareni si Stroiesti. Pentru ca in timpul domniei lui Tepes aceasta era prospera, s-a format un adevarat centru cultural, in  care, s-au tiparit unele dintre primele carti.

Din acea manastire prospera si impunatoare, astazi mai gasim doar o bisericuta care ascunde misterul mortii lui Vlad Tepes, ceea ce o face la fel de atragatoate si interesanta ca pana acum.

Pentru relaxarea intregii familii , va asteapta zona de distractii Complex Astoria, care in timpul verii inglobeaza o masa uriasa de oameni; piscina, parc, zona de gratar, loc de joaca pentru copii, toate facute sa indeplineasca diferita functii pentru relaxarea tuturor membrilor familiei. Loc ideal pentru toate varstele; fie ca vrei sa ai parte de un week-end de neuitat, fie ca vrei un gatar cu prietenii sau pur si simplu sa depeni amintiri, locul acesta nu va va dezamagi.

Acesta a fost renovat de curand ca sa raspunda cerintelor dumneavoastra, unde veti beneficia de un confort de cinci stele.

Pentru gusturile celor mai pretentiosi  este deschis si un restaurant pe lacul Snagov, care va rasfata cu diverse delicatese, unde mentionam deliciosele fructe de mare, crabi, somon, icre negre si multe altele, dar si cu un club pe masura dorintelor dumnevoastra unde muzica impreuna cu bautura fina creeaza o atmosfera incendiara.

Si ca sa va descriu putin zona, prin anul 2000 era un simplu satuc, nu atat de ravnit, dar tot atat de linistit. Acesta aduna cateva casute, cu oameni modesti. Pe masura ce timpul a trecut si piata imibiliara s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, au inceput sa se construiasca case mari, impunatoare, “vile” asa cum a intrat in limbajul curent. Nu numai pamanturile oamenilor au fast vandute, ci si zonele destinate pasunatului; asa ca pasunea de altadata s-a transformat in “ mini cartier rezidential”.

Evolutia a fost treptata, dar destul de brusca pentru cei conservatori, care nu concep ca linistea lor sa fie perturbata de masini, de zgomot, de cei care nu stiu sa pastreze, ci doar sa distruga; cei puternici s-au adaptat noilor “norme” de viata, iar cei in varsta regreta perioada in care nimic nu perturba linistea zonei.

Cum sa nu te indragostesti de acesta minunata zona? Cum sa nu simti fiorul primului ghiocel abia rasarit sau mireasma imbietoare a florilor de tei? Cum sa nu te bucuri de aerul de inviorarea aerului de dimineata?

Zona a devenit practic cea mai ravnita, dar si cea mai scumpa, aspectul pecuniar fiind pe masura resurselor si beneficiilor locului.

Aerul curat dat de padure care il “filtreaza”, linistea locului, zona ofertanta din toate punctele de vedere, ii fac pe foarte multi oameni sa renunte la oras pentru  a veni in acest loc unde domneste voia buna, energia si linistea.

Daca tot v-am povestit de punctele cheie ale Snagovului, hai sa facem si un rezumat al zonei; Snagov este un satuc mic, dar nu inghesuit, in care poti gasi tot ce ai nevoie. Ca sate vecine se numara Santu Floresti, Silistea Snagovului, Gruiu, Lipia, Nuci, fiecare dintre acest sat avand scoala, biserica, cabinet medical. Se poate ajunge foarte usor si foarte repede dintr-unul in altul datorita mijloacelor de transport in comun. Toate satele beneficiaza de renovarile strucurale facute de primarie, centrele culturale fiind de invidiat.

Pentru ca mari actori au locuit in Comuna Gruiu, caminul cultural renovat recent, poarta numele mult regretatului Stefan Iordache.

Oamenii chiar daca sunt simpli, modesti, dau dovada de educatie si intelepciune, dar si de moralitate. Nimic nu este lasat sa perturbe linistea satenilor, care muncesc pentru ei, pentru sat, pentru comunitate.

Tinerii dornici de muzica si distractie au, special pentru ei, “Clubul Sarmis”, care satisfac, in sens pozitiv, toate dorintele avangarde ale tinerilor din ziua de astazi, desfatandu-I cu muzica de cea mai buna calitate intr-un mediu care ar face concurenta cu cele mai “de fite” cluburi din centrul Bucurestiului.

Si pentru ca scolile pun foarte mare accent pe un mediu cat mai curat pentru o dezvoltare armoniasa, sunt organizate in mod constant actiuni de voluntariat, care ii scot pe elevi din salile de curs spre a merge in directia unui mediu cat mai curat si cat mai prielnic atat pentru oameni cat si pentru animale.

Cu siguranta aceasta zona nu va va dezamagi; e de ajuns sa mergi o singura data, ca sa-ti dai seama ca e un loc, rupt din rai.

Written by