Manastirea Prislop- spiritualitate transilvaneana

Manastirea Prislop cu hramul Sfantul Ioan Teologul, cunoscuta si sub numele de Silvos, datorita apropierii de satul Silvasu de Sus, din judetul Hunedoara, reprezinta de aproape sapte secole unul dintre cele mai importante lacase religioase din Transilvania.

           Istoria timpurie a manastirii nu se cunoaste foarte bine, deoarece locul in care este amplasata, apartinea nobililor romani din Ciula, considerati primii ctitori ai asezamantului religios, construit la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. Exista insa o marturie care atesta prezenta lui Nicodim de la Tismana care reface lacasul de cult si cosntruieste aici chilii ajutat de Mircea cel Batran.

La jumatatea secolului al XIV-lea, Manastirea Prislop, devenita intre timp aproape o ruina, este refacuta din temelie de catre Domnita Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Tara Romaneasca, care a putut sa refaca manastirea preexistenta, pentru ca ea, fiind femeie nu ar fi avut astfel dreptul de a ctitori o manastire de calugari. In urma mortii celui de al doilea sot al sau, Stanislaw Niscowsky, Domnita Zamfira se retrage la Manstirea Prislop, unde ramane  pana in momentul mortii sale in anul 1580. Piatra funerara a Domnitei Zamfira poate fi vazuta si astazi la Prislop, aceasta fiind sfaramata in mai multe bucati, pe care se mai pot vedea inscriptiile latine si chirilice.

In secolul al XVII-lea, la Manastirea Prislop se intemeiaza scoala de invatatura bisericeasca pentru cei care doreau sa devina preoti in satele invecinate.

De-a lungul timpului, aceasta manastire nu a fost ferita de framantarile religioase, in secolul al XVIII-lea devenind manastire greco-catolica, iar Simion din Pitesti realizeaza o noua fresca, din care si astazi se mai pot observa fragmente. Aceasta revine in patrimoniul ortodoxilor in anul 1948 si este refacuta ca manastire de calugarite in anul 1975. In anul 1991 este infiintat in incinta manastirii Seminarul Teologic Monahal Sfanta Ecaterina, cu o durata de scolarizare de cinci ani, unde maicile dar si elevele continua vechiul mestesug romanesc al pictarii icoanelor pe sticla.

Manastirea Prislop este construita la o inaltime de 580 de metri, intr-o poiana inconjurata de dealuri impadurite cu fag, stejar, pin si molid. Biserica are o singura turla si este construita pe un plan triconic, cu naos, pronaos si altar, iar materialul de constructie predominant este piatra, care pastreaza fragmentele frescei realizate in secolul al XVIII-lea. La aproximativ 200 de metri de actualul ansamblu monahal, se afla un loc numit La Manastirea Batrana, loc ce atesta existenta unei alte manastiri mai vechi, construita din lemn.

De numele manastirii  se leaga si existenta Sfantului Ioan de la Prislop, care s-a retras in prima jumatate a secolului al XVII-lea, la aproximativ 500 de metri de manastire, pe raul Silvat si care si-a construit chilia sapand intr-o stanca sub munte, cunoscuta astazi sub numele Casa Sfantului unde a ramas pana la moarte, fiind numit facator de minuni.

Un alt nume important legat de Manstirea Prislop este cel al Ieromonahului Arsenie Boca, care a ramas in manastire pana in anul mortii sale, 1989, si care este considerat cel de al treilea ctitor al manastirii, sculptand chiar el catapeteasma si executand mai multe lucrari de renovare a bisericii.

Manastirea Prislop mai este renumita pentru Izvorul Tamaduirilor si Icoana Maicii Domnului, considerate datatoare de speranta credinciosilor in vremuri de restriste. Se spune ca una dintre primele minuni ale izvorului a fost cea in care Domnita Zamfira fiind foarte bolnava si-a pus toata speranta in acest izvor si dupa ce a baut din apa lui, si-a recapatat  puterea in scurt timp. Pentru a multumi pentru vindecarea sa miraculoasa, Domnita Zamfira aduce la manastire in anul 1580, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Cum poti ajunge la Manastirea Prislop?

Manastirea Prislop este situata la o distanta de aproximativ 16 kilometri de orasul Hunedoara si aproximativ 10 kilometri de orasul Hateg. Accesul catre manastire se poate face  cu autobuzele din Hunedoara pana in satul Silvasu de Sus, iar de aici pana la manastire mai sunt doar 3 kilometri de drum asfaltat care se pot parcurge pietonal. Drumul pietonal catre manastire ofera peisaje pitoresti ale Vaii Streiului, a Tarii Padurenilor si a Depresiunii Hateg care se intinde pana la poalele Muntilor Retezat. Cazarea se poate face atat in Hunedoara, cat si in Silvasu de Sus in pensiuni sau in casele localnicilor.

           

 

Written by