Desteapta-te, romane Imnul Romaniei

Unul dintre simbolurile cele mai importante ale fiecarei tari este imnul, iar data de 29 iulie a fost desemnata ca fiind Ziua Imnului National al Romaniei, zi sarbatorita in fiecare an de catre romani.

            Istoria Imnului National incepe in anul 1848, de atunci fiind un cantec indragit de poporul roman, prin incurajarea acestuia in momentele cruciale ale istoriei, cum au fost Razboiul de Independenta dintre anii 1877 si 1878 sau cele doua Razboaie Mondiale. Pe data de 22 decembrie 1989, in timpul revolutiei anticomuniste, Desteapta-te, romane! a insotit masele de oameni care isi doreau schimbarea. Din anul 1990 este considerat Imnul National al Romaniei, moment in care a inlocuit vechiul imn comunist Trei Culori.

            Semnificatia titlului  poate fi privita atat din punct de vedere national prin dorinta desteptarii traditiei istorice, cat si social, deoarece transmite ideea de tranzitie catre o lume cu totul noua. 

            In ceea ce priveste aranjamentul muzical  si versurile, acestea apartin lui Andrei Muresanu (1816-1864), renumit traducator, ziarist, poet de factura romantica dar si un adevarat reprezentant al epocii  Revolutiei de la 1848. Poemul Un rasunet al acestuia a fost redactat si publicat in timpul Revolutiei de la 1848 si a fost pus pe note si recitat pe data de 29 iulie 1848 la Ramnicu Valcea. Exista insa o controvesrsa in ceea ce priveste data aparitiei poemului, fiind surse care afirma ca acesta ar fi fost pus pe note si recitat catorva prieteni brasoveni ai poetului si cantat pentru prima data la Brasov, intr-o gradina din Schei. Anton Pann este cunoscut ca fiind autorul muzicii imnului, desi linia melodica pe care au fost puse versurile lui Andrei Muresanu, se pare ca era cunoscuta in acea epoca, fara a avea certitudinea unui autor.

            Inca din anul 1848, imnul a fost cantat in fiecare moment de conflict al Romaniei, fiind apreciat pentru mesajul plin de patriotism si pentru sentimentul de libertate pe care acesta le exprima.

            Prima inregistrare a imnului pe disc se pare ca a fost facuta in anul 1900 in SUA, in interpretarea solistului Alexandru Pascu. O inregistrare a imnului pe pamant romanesc s-a facut abia in anul 1910, de catre fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti alaturi de fanfara Regimentului Stefan cel Mare din Iasi. Tot in acest an, corul Ion Vidu inregistreaza si prima varianta corala a imnului.

            Imnul este alcatuit din 11 strofe, iar la ocaziile festive se interpreteaza doar strofele 1, 2, 4 si 11.

            Imnul Desteapta-te, romane! A fost timp de cativa ani si Imnul National al Moldovei, fiind inlocuit in anul 1994 cu Limba noastra.

          Sursa foto: ziuaveche.ro

Written by