Satul Viscri- parte din patrimoniul UNESCO

          Satul Viscri este un sat sasesc din Transilvania, atestat din timpul colonizarii sasilor, aproape de Sighisoara, la numai 42 km venind pe drumul DN 13/ E 60. Satul este cunoscut datorita cetatii si mai ales a bisericii fortificate care este inclusa in patrimoniul UNESCO.

Documentele atesta o particularitate a Satului Viscri, aceea ca acesta nu s-a aflat niciodata in nicio proprietate nobiliara, fiind intotdeauna un sat liber. Satul Viscri a suferit de-a lungul timpului mai multe modificari, in sensul ca, in momentul colonizarii satului de catre sasi, in acest loc exista doar o capela de mici dimensiuni care in timp a devenit actuala Biserica din Viscri, cu o arhitectura inscrisa in stilul romanic.

            Astazi Viscri este un sat de marime mica, in care locuiesc aproximativ 500 de locuitori, dintre care doar 27 sunt decarati sasi.

            Satul Viscri a intrat in atentia mass-media si a beneficiat de o buna promovare, datorita Fundatiei Mihai Eminescu, aflata sub patronajul Printului de Wales.

            Ce se poate vedea in Satul Viscri?

            In primul rand trebuie vizitate biserica fortificata aflata in ansamblul cetatii. Acestea au fost restaurate intre anii 1970 si 1974 si apoi in anii '90. Desi este considerata o biserica sateasca, aceasta si-a castigat importanta datorita aspectului sau impresionant. O alta atractie este muzeul aflat in incinta cetatii, unde turistii pot vedea: cutii ale breslelor, porturi traditionale, unelte de lucru traditionale sau piese de mobilier care redau o parte din modul de organizare a comunitatilor de sasi. O atractie inedita a Satului Viscri, o reprezinta Camera slaninei aflata in biserica, utilizata de locuitori pana in anii '90, deoarece aici, datorita temperaturilor scazute si constante, aceasta se pastra cel mai bine.

            Pentru turistii care vor sa vada mestesuguri traditionale autentice, le pot vedea in Viscri, cu ajutorul vizitelor-seminar chiar in atelierul artizanului. Mestesugul paslei a fost readus la viata de un grup de femei care confectioneaza palarii si papuci pe care apoi, cei care sunt interesati, le pot gasi de vanzare la portile acestora. Atelierul fierarului este unul special, deoarece acesta confectioneaza atat potcoave, cat si obiecte de feronerie, toate facute doar cu ajutorul ciocanului.

            Prin echilibrul perfect intre natura care inconjoara satul si comunitatea locala, Satul Viscri este un model de dezvoltare a turismului durabil si a conservarii patrimoniului, ceea ce a facut ca numai in anul 2009, satul sa fie vizitat de peste 11 000 de turisti din tara si din strainatate.

Surse foto: mediafax.ro, ziuaveche.ro, aboutromania.ro

Written by