Crosul sanatatii Forever

Duminica, 20 mai 2012, in parcul tineretului din Bucuresti a avut loc Crossul Forever.  Oameni in forma maxima, la ora 10 erau pregatiti de start, cel care a fost dat de Violeta Beclea Szekely.

“Fii sanatos cu Aloe vera” a fost sloganul pe care s-au ghidat cei ce sunt constienti ca a preveni este mai inteligent decat a trata, iar sportul este un stil de viata care are numai avantaje.

Dr. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi  mi-a deslusit din tainele vietii sanatoase, ponturi pentru o alimentatie corecta si care sunt factorii care determina ca romanii sa aiba probleme de sanatate inca de la o varsta mica.

Dl Doctor, multumesc pentru acceptul dvs, spuneti-mi in primul rand ce parere aveti de acest cross?

Nu pot sa am decat o parere foarte buna, deoarece oricat de bun ar fi alimentul, oricat de buna ar fi alimentatia, si chiar daca respectam spectrul alimentar,fara exercitiu fizic nu avem niciun rezultat. De fapt daca ati vazut piramida alimentara, pe care eu o numesc piramida calitatii vietii, la baza are miscarea, apoi hidratarea si apoi alimentatia. Faptul ca Forever promoveaza un stil de viata sanatos  in acceptiunea completa si complexa a acestui concept, este un lucru extraordinar.

Sedentarisimul alaturi de mancarea junk-food, sunt  principalii vinovati ai bolilor civilizatiei moderne. Nu putem sa despartim viata de sport, ducand o viata dedicata sedentarismului.  

Considerati genul acesta de campanii un semnal de alarma? Mai ales ca numarul cazurilor de obezitate creste ingrijorator, si studiile arata ca cei mai  vizati  sunt copiii.

Eu cred ca este un exemplu de stil de viata. Remarca dumnevoastra este corecta, multe studii arata faptul ca si in Romania obezitatea infantila, cea care apare la varstea foarte mici, se coreleaza cu aparitia unor boli cronice care apar la aceasta varsta. Tot studii romanesti efectuate la Institutul de specialitate au pus in evidenta pe un grup semnificativ de copii faptul ca prevalenta hipertensiunii arteriale este foarte mare la copii de 6- 7 ani. Va dati seama cat este de tragic ca un copil de doar 7 ani sa sufere de o asa afectiune.  Poate avea un infarct miocard sau un accident vascular cerebral, ceea ce este inadmisibil. Nu numai alimentatia este de vina, ci si mediul, eu il numesc unul obezogen, si chiar cancerigen, de aceea familia, massmedia au un rol extrem de mare in educatia nutritionala a unui stil de viata sanatos. Se cauta tot felul de mijloace laudabile cum ar fi interzicerea alimentelor de tip fast food in scoli, sau taxa pe mancarea de acest tip, dar eu raman la parerea mea, ca desi aceste initiative sunt exceptionale nu au efect fara a fi dublate de o educatie nutritionala. Astazi asistam la un exemplu de educatie,un exemplu concret, pentru ca puterea exemplului este cel mai mare.

In afara de junk-food, spuneti-mi de ce alimente periculoase trebuie sa ne ferim?

Cele mai periculoase sunt cele inalt procesate. Salam, parizez, toate sunt un adevarat dusman al sanatatii. Cele care costa putin, pate-uri, branzeturi, numai  citind eticheta ne dam seama la ce risc ne expunem.  Indemnul meu este de a gati in casa, si de a nu ne lasa pe mana altora care ne fac mancaruri gustoase dar nesanatoase. Ele sunt prezentabile, arata frumos, dar nu ne hranesc , nici nu ne aduc nutrientii necesari organismului in fiecare zi.

Acelasi pericol il reprezinta si sucurile?

Absolut! Asa cum am discutat, in piramida alimentelor  pe locul doi este hidratarea, care se face numai cu apa, sau cu unele ceaiuri, cum ar fi cel verde. Ceaiul hidrateaza cel mai bine si vara si iarna.

Un sfat pentru toti cei ce isi valorifica sanatatea?

Nu asteptati sa va imbonlaviti. Cineva spunea ca un gram de preventie face cat 100kg slabite.

 

Doamna Violeta Beclea Szekely  cea care a si oferit premiile castigatorilor ne-a oferit si dansa cateva cuvinte:

Ce parere aveti de aces cross?

Eu sunt langa acest cross inca de la inceputul lui as putea spune, din 2006, cred ca se alatura celorlalte actiuni de genul acesta cu beneficii asupra populatiei Bucrestiului.  Genul acesta de actiuni ar trebui amplificate tocmai pentru a constientiza lumea ca un ritm de viata sanatos  si miscarea in aer liber ne ajuta sa ne dezvoltam in conditii normale.

Sunteti un model pentru romani. Cat conteaza sportul in activitatea  noastra zilnica?

Conteaza foarte mult, mai mult de 50% te ajuta sa gandesti mai bine, sa iti mentii sanatatea pe o perioada mai lunga de timp, sa nu te lasi atras de tentatii.

Ca femeie, ce reguli, ritualuri respectati pentru sanatate?

Folosesc creme insa nu in mod abuziv; pentru mine miscarea este lucrul care m-a modelat, mi-a creat o zestre pe care inca o exploatez si acum.

Un sfat pentru cei doritori de a avea un stil de viata sanatos

Este foarte important, ca orice femeie in felul cum arata, dar si barbatii la ce mananca, la felul cum ies pe strada, este direct de ce mancam si cat sport facem.

 

Cross-ul sanatatii a fost un succes chiar daca vremea rea parea sa fie dusmanul. Au fost peste 700 de participanti, dintre care cel mai tanar de numai 5 anisori  insa si o graviduta s-a alaturat celor din cursa.

Written by