Cum strigam in Europa -Aceste necuvinte ne doare… doamna-

            Dezbaterea reala din PE pe tema referendumului si a situatiei politice din Romania a oferit romanilor posibilitatea de a lua “pulsul Europei” fara intermediari si fara doctor. Lupta politica interna absurda si derizorie (sustinuta cu pasiune de toate partidele politice) nu trebuia niciodata translata in Parlamentul European. Demonstram ca nu suntem capabili de consens, luciditate dar suntem foarte capabili de ridicol si infantilism kicios.

            Constat cu tristete  ca asistam in climatul politic romanesc la aparitia unui fenomen denumit de mine “Democratia canibala”. Notiuni invocate intr-un mod exhaustiv  precum “Statul de drept “, “lovitura de stat” (romanii nu au vocatia loviturilor de stat) sau potentialul “razboi civil” (asta chiar este ridicol) canibalizeaza democratia mai ales ca ele nici nu sunt relevante pentru segmente importante ale societatii. Pe langa acesta realitate cruda, aceste denumiri fac parte dintr-un arsenal de lupta politica avand ca arma dezinformarea. Va recomand articolul referitor la manipulare si arta dezinformarii pentru a va lamuri singuri http://www.national-magazin.ro/carte/o-logica-a-manipularii-intre-mit-si-mitizare-896

Fondul Statului de drept  il gasim in separatia puterilor in stat, pluripartidism si     principiul drepturilor si libertatilor naturale ale fiintei umane.Va spun acest lucru doarece doresc sa va atrag atentia asupra unor discursuri. Sa incepem cu doamna comisar Viviane Reding care ne impartaseste “ca impreuna cu PE si ministrii de Justitie sa instauram un mecanism intermediar de masurare si comparare a eficientei sistemelor judiciare din toate statele membre” deoarece  “Odata ce un stat a aderat la UE, se pare ca nu mai avem niciun instrument de a verifica daca toate aceste valori mai raman in picioare”. Doamna comisar ofera o pseudosolutie juridica la o problema demna de   Stiinte Politice sau Psihosociologie. La ce ma refer… se stie foarte bine ca in democratiile avansate (in primul rand ma refer la S.U.A) drepturile inseamna costuri, costuri de care statul este constient… astfel drepturile pentru a avea o finalitate sociala concreta depind de bani. Banii insemna in sens social,un nivel de trai ridicat si ascensional dublat de o calitate a vietii superioara. Cand in 2009 Institulul de Statistica a declarat ca 5 milioane de romani traiesc cu 150-200 de euro pe luna  cati dintre ei isi mai permit drepturi?

            Alte discursuri m-au surprins printr-un tremurat adanc inavuabil (multi dintre europarlamentarii romani constientizau ca marturisesc un esec politic); “Ati vorbit de doua OUG ale guvernului Ponta, fara sa pomeniti nimic de sutele de OUG ilegale ale guvernului PDL. Nu este de mirare ca increderea romanilor in UE  scazut cu 10 % doar intr-o luna" Corina Cretu

            Discurs domului Cristian Preda a fost  flotant, plin de spatialitate inexpugnabila, ma intreb doar atat: Daca “tirania majoritatii” care “dicteaza” in Romania, si anume Parlamentul, ar trebui oprita ce facem cu “tirania majoritatii” de la referendum (7,4 milioane de cetateni romani)? Aplicam aceeasi logica sau nu?

            Dicursul doamnei Monica Macovei (persoana care se indentifica pana la confundare  cu simbolul ale statului de drept) imbacsit de cuvinte   precum “ancheta”, procurori”, ”frauda”, ”procese”, ”presiuni” nu contine nici o referire la “cetateni” , ”vot”, ”vointa majoritatii”. Se pare ca mai mult reprezinta “statul de drept” decat cetatenii .

Luciditatea politica se pare ca totusi vine din bun simt si viziune Graham Watson: "Niciuna dintre parti nu iese foarte curata din ce s-a intamplat. Nu este vorba de o lovitura de stat. O majoritate parlamentara l-a suspendat pe un presedinte care a incercat sa abuzeze de puterea sa pentru a transforma republica intr-una prezidentiala".

 Va mai amintiti de replica lui Jean Constantin “Aceste cuvinte ne doare…” sau  va amintiti de Necuvintele lui Nichita Stanescu!?

Cand priveam indelung ieri zambetul “ciuruitor” al doamnei Monica Macovei, dupa ce tocmai terminase discursul sau grav si flambat ce infatisa o realitate romaneasca monstruoasa pentru statul de drept, imi venea sa urlu prin televizor “Aceste necuvinte ne doare… doamna “

 

Citate :Sursa Gandul .

Written by